Adgangskontrol, tyverisikring, vagt, videoovervågning, brandbekæmpelse og sporing. Der er mange aspekter i sikkerheds- og overvågningsområdet, ligesom der er mange gevinster forbundet med effektiv udnyttelse af sikkerhed- og overvågningssystemer. Vi vil i magasin #8 sætte fokus på nogle af de nyeste teknologier indenfor elektroniske og mekaniske produkter og systemer til sikring af mennesker, bygninger og områder. Vi vil også se på nogle eksempler på, hvordan virksomheder har høstet gevinster eller god læring med sikrings- og overvågningsløsninger.
Potentialet er stort. Undersøgelsen ”Bo trygt Måling 2021” viser, at de private husejere overvurderer, hvor sikret deres hjem er, og at de ikke tror, der er mere at gøre.
Kun hver femte (20 procent) husejer ønsker at sikre sit hus bedre mod indbrud. Det er færre end i 2020, hvor det gjaldt hver fjerde (25 procent), og endnu færre end i 2018, hvor det gjaldt 27 procent af husejerne.
Et par tal fra undersøgelsen:
- 50 procent angiver, at de ikke har indbrudssikret deres bolig mere, fordi de mener, den allerede er tilstrækkeligt sikret.
- 20 procent mener, det er for dyrt at etablere sikring mod indbrud.
- 59 procent mener ikke eller kun i nogen grad, at de selv kan mindske risikoen for indbrud i boligen.
- Blandt de 25-39-årige er flere motiverede for at sikre deres bolig end blandt de +60-årige.
Og så er der hele erhvervsmarkedet, hvor private virksomheder i kølvandet på pandemien blandt andet har et stigende behov for adgangskontrol, ligesom virksomheder med IoT-baserede overvågningsteknologier meget bedre kan tilpasse deres energistyring efter adfærden i erhvervsbygningen: Hvor og hvornår er der medarbejdere til stede, som har behov for varme, lys og indeklimastyring?
Der er fuld fart på både marked og nye teknologiske muligheder, så der er nok at tage fat på. Èt nærliggende spørgsmål er om, installatører får/tager en del af markedet, eller det bliver aktører fra andre brancher, der løber med markedet?
Byggeri
Indspark: Energirenovering: Bygninger står for 40 procent af Danmarks energiforbrug
Varme og køling