Massive prisstigninger på byggematerialer giver stor usikkerhed
Ifølge Danmarks Statistik steg priserne på byggematerialer med 8,3 procent fra 4. kvartal 2020 til 4. kvartal 2021, men den statistik er ifølge DI for længst overhalet af den aktuelle virkelighed.
”De meldinger vi får fra medlemmer og andre aktører om priserne på bygge- og boligområdet peger snarere i retning af årlige materialeprisstigninger, der læner sig mere op ad de gennemsnitligt godt og vel 30 procent, som det såkaldte producentprisindeks, ligeledes fra Danmarks Statistik, er steget med fra januar 2021 til januar 2022. Og for nogle byggematerialers vedkommende er det endda et konservativt skøn”, siger Bo Sandberg, boligøkonom i Dansk Industri.
”Det skal ikke fortolkes som en kritik af Danmarks Statistik, men blot en konstatering af, at der er en betydelig forsinkelse i statistikken”, siger han.
LÆS OGSÅ: Materialeomkostninger til byggeri stiger fortsat
Således er det netop offentliggjorte 4. kvartals-tal indsamlet i midten af kvartalet, altså i midten af november 2021 og på de næsten fire måneder, der er gået siden da, har materialepriserne fortsat deres himmelflugt, hvilket blandt andet har sat byggeprojekter på standby både i kommuner og i den almene boligsektor.
Særligt træ, tømmer og betonelementer
”Det er især priserne på træ, tømmer og betonelementer, der trækker det samlede prisindeks for byggematerialer opad. Men underliggende slår de eksplosive energiprisstigninger igennem overalt i bygge- og boligsektoren, da både produktion, import og transport er blevet dyrere fra sommeren 2021 og frem”, siger Bo Sandberg, og fortsætter:
LÆS OGSÅ: Gas-installatører må omstille forretningen
”De voldsomme prisstigninger på byggematerialer er kommet meget hurtigt og meget pludseligt. Det giver stor usikkerhed blandt byggebranchens aktører og noget, der ligner en ”perfekt storm”. Blandt andet importeres meget træ fra Østeuropa. Og det er ikke kun prisstigningerne, men også leveringstiderne gør virkelig ondt på både kunder og virksomheder”, siger boligøkonom Bo Sandberg.
”Er der noget, virksomhederne er allergiske overfor, så er det usikkerhed. Og i øjeblikket er det næsten umuligt at afgive pristilbud og svært at låse priser i længere perioder. Det medfører uundgåeligt et avanceret sorteper-spil uden vindere, og stigende risikotillæg i økonomien. Derfor er det ekstravigtigt med dialog, forventningsafstemning og tidlig inddragelse af de respektive parter i byggeriets værdikæde”, siger Bo Sandberg.
-AKJ