14.09.2021  |  EL  |  Byggeri

Materialeomkostninger til byggeri steg i 2. kvartal.

En usædvanlig stigning i omkostningerne til materialer betød, sammen med stigende arbejdsomkostninger, at de samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig steg med 2,1 procent i andet kvartal 2021, sammenlignet med kvartalet før.

Det er blevet dyrere at bygge. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at

arbejdsomkostningerne steg med 2,3 procent for enfamiliehuse og 2,4 procent for etagebyggeri i andet kvartal, mens omkostningerne til materialer steg med 2,3 procent for enfamiliehuse og 1,6 procent for etagebyggeri.

Stigning i materialeomkostningerne

Det seneste kvartals usædvanlige stigning i omkostningerne til materialer går på tværs af alle byggefagene. Dog særligt inden for tømrer- og snedkerarbejde steg materialeomkostninger, hvor man oplevede en stigning i på 3,2 procent. Også inden for betonelementarbejde, samt jord- og betonarbejde, oplevede man stigninger på henholdsvis 2,1 procent. og 1,9 procent, mens de resterende byggefag oplevede en stigning i materialeomkostningerne på mellem 1,0 procent og 1,5 procent.

Dyrere arbejdsomkostninger

Udover stigninger i omkostningerne til materialer det seneste kvartal, steg arbejdsomkostningerne også på tværs af byggefagene. Således havde el-arbejde med 3,2 procent den største stigning i arbejdsomkostningerne, efterfulgt af betonelementarbejde og jord- og betonarbejde, der begge oplevede en stigning på 2,8 procent. Malerarbejde med en stigning på 1,0 procent oplevede den mindste stigning.

Højere byggeomkostninger

Ses omkostningerne ved at bygge en bolig over en lidt længere periode, var det i 2. kvartal 3,0 procent dyrere at opføre en ny bolig, sammenlignet med samme periode sidste år. Igen er stigningen særligt trukket af materialeomkostningerne, hvor man særligt for tømrer- og snedkerarbejde har set en relativ stor stigning i materialeomkostningerne på 5,2 procent. Samlet set steg omkostningerne til materialer med 3,1 procent det seneste år, mens arbejdsomkostningerne i perioden steg med 2,7 procent.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere