30.06.2022  |  EL  |  Branchen

Byggeomkostninger stiger for femte kvartal i træk

I første kvartal 2022 steg de samlede omkostninger ved at bygge ny bolig med 2,7 procent i forhold til fjerde kvartal 2021. Dette skyldtes en stigning i de samlede materialeomkostninger på 4,1 procent, hvorimod de samlede arbejdsomkostninger faldt med 0,4 procent. Det viser det nyeste Byggeomkostningsindeks fra Danmarks Statistik.

For byggeri af enfamiliehuse var der en tilsvarende stigning i de samlede omkostninger på 2,7 procent, hvor omkostningerne til materialer steg med 4,0 procent, og arbejdsomkostningerne faldt med 0,4 procent. Ligeledes steg de samlede omkostninger til at bygge en etagebolig med 2,9 procent. Her steg materialeomkostningerne med 4,6 pct., mens arbejdsomkostningerne faldt med 0,3 procent.

Materialeomkostningerne steg i alle byggefag

Stigningen i materialeomkostninger kunne mærkes i alle dele af boligbyggeriet, idet det ramte alle håndværksfag. El-arbejde oplevede den største kvartalsvise stigning i materialeomkostninger med 5,8 procent, hvorimod tømrer- og snedkerarbejde havde den mindste stigning med 3,5 procent.

Stigningen i materialeomkostninger i første kvartal 2022 fulgte en udvikling, der har stået på siden begyndelsen af 2021. Det var femte kvartal i træk, at omkostninger til materialer steg. Hvis man ser på den årlige udvikling i materialeomkostninger, steg de således samlet set med 11,3 procent fra første kvartal 2021 til første kvartal 2022. De største ændringer var inden for tømrer- og snedkerarbejde samt el-arbejde med årlige stigninger på hhv. 13,8 procent og 12,5 procent. Murerarbejde, jord- og betonarbejde samt vvs-arbejde havde de mindste stigninger på hhv. 8,8, 9,2 og 9,3 procent.

Stigningen i materialeomkostninger skal ses i lyset af kraftigt stigende producent- og importpriser inden for det seneste år, som beskrevet i Nyt fra Danmarks Statistik 2022:172 fra 16. maj 2022.
Større variation i arbejdsomkostninger

Hvor byggebranchen oplevede store stigninger i omkostningerne til materialer, var der til gengæld en større variation i udviklingen af arbejdsomkostninger på tværs af byggefagene. Således oplevede jord- og betonarbejde samt el-arbejde en stigning i arbejdsomkostninger på hhv. 0,2 og 0,1 procent, hvorimod arbejdsomkostningerne i resten af byggebranchen faldt med mellem 0,1 og 1,0 procent.

Også i den årlige udvikling har der været en større variation byggefagene imellem. De samlede arbejdsomkostninger steg med 1,7 procent fra første kvartal 2021 til første kvartal 2022. De største ændringer sås i jord- og betonarbejde samt betonelementarbejde, som oplevede stigninger på hhv. 2,6 og 2,3 procent, hvorimod arbejdsomkostningerne til malerarbejde faldt med 0,2 procent.

/Pbh

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere