Materialer til energirenovering koster på klimakontoen
Energirenovering er godt for klimaet, men for at maksimere gevinsten skal de byggematerialer, som bliver brugt under renovering af en bygning, vælges med omhu.
Når vi isolerer vores boliger eller sætter solceller på taget for at energiforbedre, så er det nok de færreste, der tænker over materialernes klimapåvirkning. Spørgsmålet er, hvornår energiforbedringen egentlig er tjent hjem på klimakontoen.
En ny forskningsrapport fra BUILD belyser netop balancen mellem energibesparelsens klimareduktioner og den klimapåvirkning, der forårsages af materialerne.
”Når energieffektiviseringen skal skabe en reel reduktion af en bygningsmasses klimaaftryk, må vi også regne de påvirkninger med, som stammer fra de materialer, vi anvender i vores renoveringer”, siger forsker på BUILD, Kai Kanafani i forbindelse med at beregne bygningers klimapåvirkninger over hele deres livscyklus.
Rapporten undersøger konkret forskellige isoleringsmaterialer, opsætning af solcelleanlæg og udskiftning af vinduer. Gennem hele forløbet har forskerne via samarbejdet med Arkitema kunnet trykprøve forudsætninger og resultater.
Manglende miljøvaredeklarationer
I forhold til undersøgelsen af efterisolering, udskiftning af vinduer og opsætning af solcelleanlæg, viser rapporten, at alle tre indsatser kan bidrage med nettobesparelse i klimapåvirkning på hver deres vis og under bestemte forudsætninger.
Resultaterne viser også, hvor mange år der går efter renoveringen, før nettobelastningen vil går over til en nettoreduktion af bygningens klimapåvirkning.
Men for at komme helt i mål med beregningerne, mangler der stadig, at branchen stiller de manglende miljøvaredeklarationer til rådighed. Det mener Kai Kanafani.
Webinar
Forfatterne bag rapporten præsenterer resultaterne på et kort webinar. Der vil være mulighed for spørgsmål og diskussion.
Dato: onsdag den 11. november, 2021
Tid: kl. 14:30-16:00
Tilmelding klik her
-CH