Med KNX fra ABB har Naviairs flyveledere optimale arbejdsforhold
I Tower West hos Naviair i Københavns Lufthavn kan flyvelederne styre både lys, solgardiner og ventilation – alt sammen medfingertouch takket være KNX-løsninger fra ABB.
Udsigt til Sverige, 360 graders panoramaudsigt og beliggende i 35 meters højde. Det lyder som en annonce for en penthousebolig, og ja, udsigten fejler bestemtingenting. For vi befinder os hos Naviair i Københavns Lufthavn bag de karakteristiske store glaspartier på øverste etage i Tower West. Herfra er flyveledere fra den selvstændige virksomhed Naviair klar til at levere sikker og effektiv trafikstyring til luftfarten i kraft af gode arbejdsforhold med KNX-installationer, der styrer lys, solafskærmning, varme og ventilation.
- Naviairs kerneaktivitet er flyveledelse. En flyvelederskal have styr på alt mellem himmel og jord, bogstavelig talt. Fra flyet letter ud af en lufthavn, og til det er sikkert nede på jorden igen. Derfor har Naviair en stor rolle i luftfartens værdikæde, da det er os, der holder styr på al trafik i det danske luftrum, fortæller Rasmus Byrresen. Han er Head of Building Systems hos Naviair og har gennem cirka to år stået i spidsen for en totalrenovering og opgradering af Tower West, som i dag står fuldt operationelt med den nyeste teknologi inden for branchen.
- For godt ti år siden indviede vi et nyt kontroltårn, Tårn Syd, og fik med et fingerknips langt større kapacitet og lukkede derfor Tower West ned. Senere er der opstået et ønske om at kunne tage Tower West i brug igen med 100 pct. kapacitet, så det kan overtage alle funktioner i forbindelse med planlagt service og vedligehold på TårnSyd eller i tilfælde af et egentligt nedbrud.
Total istandsættelse
Udefra er det svært at se, men indvendigt har Tower West været skrællet helt ind til betonen før genopbygningen.
- Vi skulle blandt andet sikre forsyningen og etablere redundans. Det er dobbelt op på alt, så Tower West lever op til de skrappeste krav, forklarer elektriker Steen Teglers fra C.O. Olver El-anlæg, der er Naviairs mangeårige samarbejdspartner.
Som led i den omfattende renovering og opgradering blev blandt andet de vandbårne radiatorer erstattet med ventilationsopvarmning, som giveren jævn temperatur og et mere behageligt indeklima. Samtidig blev de manuelt betjente solgardiner gjort motoriserede og al belysning udskiftet med LED-lyskilder.
- Tidligere skulle flyvelederne om bag pultene og læne sig ud mod de store vinduespartier for at rulle solgardiner op og ned. Det var både tidskrævende og besværligt. Tilsvarende blev de mange loftslamper betjent med næsten lige så mange kontakter. Det var en smule uoverskueligt og lige før, at det skulle indgå i flyvelederuddannelsen, siger Steen Teglers med et skævt smil.
Alt styres ét sted
Sammen med installatør Tonni Middelboe Jensen har Steen Teglers installeret intelligente KNX- komponenter. De styrer lys, ventilation og solafskærmning, og det hele er samlet ét sted. Al betjening foregår på en touchskærm, hvor flot grafik giver et hurtigt overblik.
- Vi har selv lavet grafikken, og der er et skærmbillede for henholdsvis lys, varme/ventilation og styring af solgardiner. Hvert skærmbillede repræsenterer forskellige scenarier. Eksempelvis styres solgardinerne i sektioner på tre-fire stykker, som følger solens gang på himlen. Det er altså slut meda t justere hvert enkelt solgardin manuelt med snoretræk, fortæller Steen Teglers og tilføjer, at scenarierne nemt kan ændres, hvis flyvelederne foretrækker andre indstillinger.
- KNX-systemet er nemt og fleksibelt at bygge op og bygge om. Vi har også en stor valgfrihed indenfor komponenter, da KNX er en åben standard, og vi ikke er låst, forklarer han.
Han suppleres af Tonni Middelboe Jensen, som peger på den lette integration af forskellige komponenter, så KNX kan bruges på mange områder og samles i et system. Det understøttes af Rasmus Byrresen, som fortæller, at opvarmning foregår som ventilationsopvarmning, hvor luft blæses ind ved vinduerne forneden og ud foroven. Det øger komforten og giver flyvelederne de bedste arbejdsbetingelser.
- Og er der ingen medarbejdere til stede, recirkulerer vi luften og holder på varmen. Det giverstore energibesparelser og er endnu et plus ved den nye intelligente løsning, pointerer Rasmus Byrresen.