Juridisk svar: Medarbejderen havde kørt for stærkt og var kørt galt – havde han ret til sygedagpenge?

Skulle en VVS-virksomhed betale sygedagpenge til en ansat, der kom til skade, fordi han kørte galt på grund af for høj hastighed?

En timelønnet medarbejder i en VVS-virksomhed ringede en aften til sin chef og meddelte, at han ikke kunne komme på arbejde den efterfølgende dag. Han var nemlig kørt galt og var kommet så slemt til skade, at man kunne forvente nogle ugers sygdom. Medarbejderen meddelte samtidigt, at ulykken var hans egen skyld, idet han var kørt hurtigere end det tilladte, og i øvrigt ikke havde haft sikkerhedssele på. Virksomheden mente ikke, det kunne være rigtigt, hvis de skulle betale sygedagpenge til medarbejderen. Man kontaktede derfor Arbejdsgiverne for at få en vurdering på sagen.

Katrine Bruun, jurist i Arbejdsgiverne. .

SVAR:
Når en medarbejder sygemeldes, har vedkommende ret til sygedagpenge eller fuld løn fra arbejdsgiveren, hvis der er opnået tilstrækkelig anciennitet. Er medarbejderens sygdom pådraget ved forsæt eller grov uagtsomhed, vil retten til sygedagpenge fra arbejdsgiveren bortfalde. Medarbejderen kan dog få udbetalt sygedagpenge fra kommunen, hvis betingelserne herfor i øvrigt opfyldes.

Skyldes sygefraværet, at medarbejderen selv har foretaget en alvorlig overtrædelse af færdselsloven, ses dette som pådraget ved grov uagtsomhed. Når en person handler groft uagtsomt, betyder det, at vedkommendes adfærd afviger markant fra, hvordan den borger, der følger love og regler, ville have handlet i en lignende situation.

Medarbejderen havde kørt for stærkt, og uden sikkerhedssele, og derved pådraget sig skader. Dette var groft uagtsomt, og derfor skulle arbejdsgiveren i denne sag ikke betale medarbejderen sygedagpenge under medarbejderens sygdom.

Arbejdsgiverne støder af og til på sager med spørgsmål om selvforskyldt sygdom, og der findes da også forskellige situationer, hvorved sygdom pådrages ved forsæt eller grov uagtsomhed. En forudsætning for, at sygedagpenge fra arbejdsgiveren kan bortfalde, er, at der er en forbindelse mellem medarbejderens forsætlige eller groft uagtsomme handling, og det efterfølgende sygefravær.

Dog kan vi i langt de fleste tilfælde konstatere, at sygdom ikke er selvforskyldt. Eksempelvis er sygefravær på grund af en skade opstået under udøvelse af sport eller lignende aktiviteter ikke selvforskyldt, hvis det er sket under normale omstændigheder, og arbejdsgiveren er her forpligtet til at udbetale sygedagpenge.

Juridisk afdeling i Arbejdsgiverne anbefaler, at man udbeder en lægeerklæring, hvor en læge kan fastslå, om sygdommen er en direkte eftervirkning af den forsætlige eller groft uagtsomme hændelse, eller om sygdommen skyldes andre forhold.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding