16.01.2019  |  EL  |  Branchen

Indspark: Menneskejagt på fuldt blus

Nu er menneskejagten for alvor sat ind. Vi skal efterhånden mere end 10 år tilbage for at finde de samme beskæftigelsestal, som vi har i dag, og stort set alle de virksomheder, jeg møder i hverdagen, har brug for ledige hænder.

Flere og flere virksomheder lukker hullet med vikarer og udenlandsk arbejdskraft, og der er i dag et rekordstort antal udenlandske statsborgere, som har fundet vej til de danske virksomheder. At ansætte nye medarbejdere er ikke gratis. Hverken at finde dem, men heller ikke at få dem igennem et ansættelsesforløb.

Jeg skal ikke gøre mig til dommer over brug af udenlandsk arbejdskraft og vikarer, men jeg vil gerne slå et slag for at øge effektiviteten i driften af virksomheden for på den måde at frigøre lidt ressourcer. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kig indad og find timer

Der er ikke noget, der tyder på, at vi får mindre travlt de næste par dage, så mon ikke det er en god ide at kigge indad for at finde lidt ekstra ressourcer. Jeg ser alt for ofte, at virksomheder bliver hjemmeblinde – de konsumerer egne ressourcer på ineffektive arbejdsgange og dobbeltregistrering, men hvorfor?

Svaret er ofte ”Det plejer vi at gøre”, eller ”Vi har ikke tid til udvikling lige nu”. Men virksomhederne har faktisk ikke tid til at lade være med at udvikle og effektivisere sig.

Der ligger en åben flod af ressourcer i døde timer på landevejen, endeløse møder, ringe planlægning, træge arbejdsprocesser, lange beslutningsprocesser og dobbeltarbejde, og jeg stiller gerne mig selv op i køen af ressource-konsumister. Vi ved det jo godt, og vi har hørt det mange gange før, men måske man alligevel skulle forsøge at tillægge det lidt fokus.  

Selv små forbedringer betaler sig

Vi skal have sat gang i forbedringsarbejdet -  og intet (næsten) er for småt til at kunne betale sig. Selv de mindste forbedringer bliver til mange timer, når bare man laver nok af dem. For noget tid siden flyttede jeg 16 km tættere på mit kontor.

I hverdagen synes det som en lille forbedring, men da jeg talte det sammen, gav det mig mere end 100 timers besparelse på landevejen om året, men også 7 færre tankninger, reduceret slid på bilen mm. Tiden kan jeg vælge at bruge på at finde nye forbedrende tiltag eller bare være lidt mere sammen med min familie.

Man kan blive klog af at læse om lidt om LEAN spildtyper i både administration og produktion, men mon ikke man kan nøjes med at læne sig tilbage og gennemleve den seneste uges ineffektivitet - her skal du nok finde nogle små forbedringsopgaver, som kan skabe luft, forbedre din arbejdsplads og måske tiltrække dygtige medarbejdere frem for at jage dem.

Mere fra Jens

Jens Kjærulff

Partner, Innovationsdirektør og Chefkonsulent hos Lekon Rådgivning

Innovationschef og medejer af Lekon Rådgivning ApS. Jeg har en bred erfaring med ledelsessystemer og har implementeret et hav af system variationer i forskellige brancher, for både store og små virksomheder. Jeg gennemfører et stort antal interne audit med fokus på effektivitet og forbedringer - altid med en kreativ tilgang til problemløsning på al…

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere