03.02.2021  |  EL  |  Branchen

Mere data skal bane vejen for mere energieffektive bygninger

Der er stort potentiale i at effektivisere energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse, men desværre ikke uden udfordringer.

Som et forsøg bliver der etableret en såkaldt bygningshub, der samler de relevante data til at identificere potentialerne og målrette indsatsen mod de bygninger og tiltag, hvor det giver størst effekt. Det sker som en del af klimaaftalen, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

”Vi ved, at bygningsmassen står for en stor del af energiforbruget i Danmark. Derfor er der også et stort potentiale for effektivisering, og det er det potentiale, som vi nu vil forsøge at indfri ved at samle data, så alle aktørerne i energieffektiviseringsindsatsen – bygningsejere, energikonsulenter og -rådgivere og kommunale planlæggere - får et bedre vidensgrundlag at beslutte, rådgive og investere ud fra”, siger vicedirektør i Energistyrelsen Stig Uffe Pedersen.

62.000 århusianske kunder

Bygningshubben etableres i et tværoffentligt samarbejde, som udover Energistyrelsen også består af Aarhus Kommune, AffaldVarme Aarhus, Energinet og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE). Parterne vil samle en række eksisterende data om bygninger og deres energiforbrug i en Bygningshub.

Projektets muligheder skal i første omgang testes med data fra 62.000 kunder hos AffaldVarme Aarhus. I Aarhus Kommune glæder man sig over, at byen er med fra projektets begyndelse:

”Projektet understøtter i høj grad vores mål om CO2-neutralitet i 2030, vores energirenoveringsprojekter og vores klimadagsorden. Aarhus Kommune selv er en stor bygningsejer, og nu bliver det altså muligt at målrette og effektivisere energirenoveringen for en større del af Aarhus”, siger Henrik Seiding, direktør i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.

Bygningshubben skal skabe et bedre grundlag til eksempelvis analyser om, hvor der skal sættes ind, når man eksempelvis skal energirenovere. Målet er at få viden og erfaring med henblik på, at forligskredsen efterfølgende kan tage en beslutning om en eventuel etablering af en nationalt dækkende bygningshub.

Det forventes, at de første resultater vil være klar efter sommeren. Testperioden for Bygningshubben afsluttes i 2022.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere