Mere gør-det-selv-el skal kontrolleres

Hvert år dør mere end 10 personer i Danmark på grund af en brand forårsaget af elektricitet. Det tal skal nedbringes med et nyt it-system, som skal lette Sikkerhedsstyrelsens tilsyn og gøre det muligt at udføre 10 procent flere tilsyn om året. Det betyder flere tilsyn med gør-det-selv-installationer.

"Stikkontakten, den kan jeg da lige ordne." Lysten til gør det selv-arbejde er stor, og det er en af årsagerne til, at Sikkerhedsstyrelsen i 2006 afslørede over 7.000 fejl i elinstallationer. Konsekvenser af fejlene kan være voldsomme brande eller livsfarlige stød.

Flere end 1.300 af de opdagede fejl i 2006 var så alvorlige, at de kunne føre til skader eller forårsage brande. 13 mennesker døde i el-brande i 2006, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

It sparer livsvigtig tid
Nu skal kontrollen med elinstallationer styrkes. Midlet er et nyt it-system fra Mjølner Informatics, som afløser et kludetæppe af it-værktøjer og eliminerer en stor del af "papirnusseriet" for både Sikkerhedsstyrelsen og de tilsynsførende ude i marken. De tilsynsførende kan helt enkelt logge ind i systemet og indrapportere fejl i stedet for at skrive rapporter.

Med det nye system kan tidsforbruget til administration reduceres med 20 procent pr. kontrol, mens de tilsynsførende vil kunne klare indrapportering af resultater 30 minutter hurtigere end før. Dermed bliver det muligt at udføre 10 procent flere tilsyn årligt, og flere el-fejl bliver opdaget i tide, før de koster ødelæggelse, skader og i værste fald menneskeliv.

På et seminar den 3. marts på Haraldskær Kursuscenter i Vejle skal 35 tilsynsførende lære at bruge det nye system. Systemet vil også skabe et godt overblik over, hvor det er mest oplagt at fokusere kontrollen på el-sikkerhed. Det kan for eksempel være en kampagne målrettet byggepladser, der er berygtede for at have rod i el-sikkerheden.

Flere tilsyn redder liv
"Antallet af fundne fejl er proportionelt med antallet af tilsyn. I 2006 fandt vi fejl på 66 procent af tilsynene, og i knap 1.800 boliger fandt vi ca. 5.400 fejl. Så det er essentielt for den danske el-sikkerhed, at vi kan få tid til at udføre flere tilsyn," forklarer Dorthe G. Rasmussen, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Hidtil er det kun nye elinstallationer samt udvidelser af ældre installationer, der er blevet kontrolleret af myndighederne. Hvert år er hver tiende installation blevet udtaget til stikprøvekontrol. Men ulykkesstatistikkerne viser, at skurkene i høj grad også er gamle, eksisterende installationer. Derfor bliver tilsynet fra nu af udvidet til også at gælde dem.

På spørgsmålet om, hvordan Sikkerhedsstyrelsen får adgang til folks private hjem siger hun, at styrelsen ud fra oplysninger i BBR kan se, hvornår der bliver foretaget ændringer i bygningen.

”Hvis folk for eksempel får en ny havestue, bliver det registreret i BBR, og så kommer husene til at indgå i det store lotteri, hvor vi udtrækker ca. ti procent til kontrol. Her vil vi benytte lejligheden til at foretage et generelt tilsyn med husets installationer,” siger Dorthe G. Rasmussen og pointerer, at kontrollen altså ikke vil være begrænset til tilbygningen.

Gør det selv-mænd i farezonen
"Det er som om, mange danskere har fået den opfattelse, at strøm ikke er farlig. Med den udvidede kontrol forventer vi at kunne afsløre flere fejl og på den måde nedbringe antallet af ulykker," siger Dorthe G. Rasmussen og nævner, at der blandt andet gennem lang tid har været et problem med gør-det-selv- arbejdet.

"Gør-det-selv-manden er ofte en veluddannet og ressourcestærk mand, der går i gang med skruetrækker og optimisme, og så kan det gå grueligt galt. Vi håber og tror, at den fremtidige måde at lave tilsyn på vil reducere ulykkerne," siger Dorthe G. Rasmussen.

Tilsyn i stedet for administration
Ifølge tilsynsførende Brian Grau Andersen tager et tilsyn af et gennemsnitligt parcelhus ca. halvanden time. Dertil kommer transport og rapporter.

”Besparelsen ligger på den administrative side. I dag skal vi bruge tid på at skrive breve og rapporter, men med det nye system kan vi erstatte A4-blokken og kuglepennen med en mobiltelefon med tastatur, så vi kan sende informationen lige ind i systemet. Har vi brugerens e-mail, kan vi desuden sende mails, i stedet for at bruge tid på breve,” siger han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

17.04.2024Alcadon ApS

Sponseret

Ny i sortimentet! Alcadon præsenterer stolt…

17.04.2024Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducer verdens mindste nyhed

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø