09.11.2020  |  VVS  |  Arbejdsredskaber

Mere kabellægning af højspændingsledninger

Rundt om i landet kan man se frem til langt færre højspændingsledninger i landskabet. Partierne bag PSO-aftalen er nemlig blevet enige om nye retningslinjer for udmøntning af puljen til kabellægning, der sikrer betydeligt færre luftledninger og langt flere elkabler i jorden.

Regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at ændre udmøntningen af puljen til kabellægning af den del af højspændingsnettet, der betegnes 132-150 kV, så der sikres mest mulig kabellægning for pengene.

Fakta

Partierne er enige om følgende nye retningslinjer:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)
  • Nye 400 kV-forbindelser kabellægges fremover i det omfang, at det er teknisk muligt.
  • Puljen til kabellægning på ca. 2,5 mia. kr., der blev aftalt med PSO-aftalen i 2016, anvendes til at kabellægge eksisterende 132-150 kV-luftledninger i takt med, at de står overfor gennemgribende reinvesteringer samt 132-150 kV-luftledninger i nærhed til nye 400 kV-luftledninger.
  • Nye 132-150 kV-net kabellægges som hidtil, ligesom de tre udestående forskønnelsesprojekter af eksisterende 400 kV-luftledninger gennemføres, som besluttet i 2009.
  • Senest i 2025 tager aftaleparterne stilling til, om der skal gennemføres mere kabellægning af eksisterende 132-150 kV-luftledninger, når puljen er opbrugt forventeligt i 2030.

Aftalen betyder, at der kan kabellægges op mod 40 procent mere af de eksisterende 132-150 kV-luftledninger for de samme midler, som Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skriver i en pressemeddelelse.

”Den grønne omstilling og elektrificeringen af samfundet medfører et øget behov for ny infrastruktur og flere højspændingsledninger. Men med den nye aftale sikrer vi betydelig mere kabellægning og altså færre gener i landskabet. På den måde understøtter vi, at den kommende udbygning af elnettet bliver så skånsom som mulig for borgerne og naturen”, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Puljen forventes at række til at kabellægge cirka 550 kilometer af de eksisterende 132-150 kV-luftledninger forventeligt frem til 2030. Med puljen og den besluttede kabellægning i Syd- og Vestjylland på 243 kilometer svarer det til at kabellægge cirka halvdelen af de knap 1.700 kilometer 132-150 kV-luftledninger i Danmark.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere