Messen markerer et kvantespring for vvs-branchen
Energiudnyttelse og -besparelser sætter agendaen i vvs-branchen. Central aktør forventer, at VVS-Messen 2023 den 24.-26. maj vil demonstrere, at branchen er i færd med et kvantespring med ny teknologi og nye løsninger, der kan få bygninger til ’at køre endnu længere på literen’.
Danmark og det meste af verden er kastet ud i en energikrise. Det betyder, at efterspørgslen efter at få både private boliger og erhvervsbygninger til ’at køre endnu længere på literen’ er markant.
”Interessen for energieffektivisering af bygningernes tekniske installationer er enorm. Det forventer jeg vil dominere messen i maj. Der vil være stærkt fokus på alle former for ressource- og energieffektivitet”, fortæller Per Rømer, som er administrerende direktør for VELTEK. VELTEK arrangerer VVS-Messen 2023 i samarbejde med Odense Congress Center.
Han tilføjer: ”Der vil være masser af viden, løsninger og produkter, som er orienteret mod at hjælpe de mange bygningsejere, der gerne vil konvertere væk fra gasfyr og andre fossile brændstoffer.
Læs også: Installatørpanelet om den grønne omstilling
Jeg mener, det er en primær opgave for alle installatører at have bred og dyb viden om dette område. Fordi det spiller så stor en rolle for bygningers driftsomkostninger, og det vil være en fejl som installatør ikke at sætte sig grundigt ind i nye muligheder og undgå faldgruber”.
Fokus på økonomi
Han forventer derfor også, at VVS-Messen 2023 vil have en stærk økonomisk orientering, hvor vvs-branchens kunders primære spørgsmål lyder: Hvordan kan jeg sænke min bygnings driftsomkostninger?
Virkemidler til at reducere bygningers drifts- og energiomkostninger kan for eksempel være:
• Varmepumper – både luft-til-vand og jordvarmepumper.
• Alle former for varmestyring og varmefordelingssystemer.
• Apps og digitale løsninger til overvågning af prisudsving og forbrug.
• Løsninger til energifleksibilitet med selvstyrende og prognosestyrede løsninger.
• Elektroniske termostater der kan tilbyde mere præcis og aktiv varmestyring via fx tablets og smartphones.
• Vandspare, - behandling og -forbrugsstyring.
• Vandsystemer, spildevand.
• Mere effektiv og energieffektiv ventilation.
”Både energikrisen og klimakrisen har rejst et flag i vvs-, el-, ventilations- og bygningsautomatikbranchen om at være skarp på energieffektivitet og også de digitale intelligente løsninger, der kan hjælpe med på automatisk vis at overvåge og optimere energiforbruget. Mange bygningsejere følger i øjeblikket aktivt med i strømprisernes udsving og forsøger at tilpasse forbruget til prisudsvingene. Jeg tror, vi meget snart vil se en efterspørgsel for at automatisere denne ”manuelle” tilpasning med selvstyrende løsninger”, fortæller Per Rømer.
Læs også: VVS-messe løfter både fagligt og socialt
Løsningerne findes allerede
Han fremhæver, at teknologierne og løsningerne langt hen ad vejen allerede findes på marked, og at det nu i høj grad handler om at få dem ud og gøre gavn i bygningerne. Her spiller installatører en hovedrolle, fordi de har kontakten til bygningsejeren. Netop derfor er VVS-Messen ifølge Per Rømer så afgørende. Det er her installatørerne kan hente den nyeste og vigtige viden om branchens udvikling og de kvantespringer, den tager i Danmark.
Det kan installatørerne ved at tale med udstillere og se de nyeste produkter. De kan også hente ny viden på Fagligt Forum, som messens program af faglige oplæg. Oplæggene vil blive leveret af eksterne fagfolk, der vil præsentere ny viden om varmepumper, legionella, ventilation og meget andet i oplæg á 30 minutters varighed. Oplæggene vil blive afholdt alle messens tre dage, og Per Rømer understreger, at de vil være renset for kommercielle budskaber og vil være 100 procent faglige. ”Det er ikke udstilleroplæg. Det er rene fagfolk, der leverer faglig samt praktisk viden i kort og letforståelig form”, fortæller han.
Messehallerne er tæt på udsolgt
Per Rømer oplyser, at messen oplever stor udstillerinteresse og i skrivende stund (medio februar, red.) kun har to mindre stande tilbage. VVS-Messen slog udstillerrekord i 2015, 2017 og 2019. I 2021 blev messen udskudt på grund af covid-19, og den endte med at blive afholdt om efteråret, som er et skævt tidspunkt i forhold til branchens normale cyklus. Her var udstillerdeltagelsen 20 procent under 2019-niveauet, men besøgstallet var dog kun 10 procent under 2019.
”Vi oplevede i 2021 et stort opsparet behov for at komme og se fysiske produkter og have rigtige faglige samtaler med andre fagfolk. Vi forventer af samme årsag mange gæster på VVS23, men også fordi der i disse tider introduceres mange grønne teknologier på markedet. Der er endvidere en tendens til, at mange udstillere ønsker større stande, fordi de simpelthen har flere produkter og mere på hjertet”, fortæller Per Rømer.