07.11.2018  |  EL  |  Energi

Indspark: Mikroinvertere skal også overholde tekniske krav

Større bygningsintegrerede solcelleanlæg leverer typisk energi til elnettet via mange mindre invertere. Selv om den valgte inverter-type står på elnetselskabernes positivliste, skal anlægsejer dokumentere, at det samlede anlæg overholder en række krav. Uden tilstrækkelig dokumentation risikerer ejere af solcelleanlæg at gå glip af betydelige indtægter.

Danmark har denne sommer rundet 100.000 solcelleanlæg – og mange flere er på vej, så det er vigtigt, at installatører og andre involverede kender og overholder de tekniske krav, der skal til for, at anlæggene via deres invertere, der omdanner jævnstrøm til vekselstrøm, kan få lov til at levere elektricitet til vores fælles elnet.

Især en ny trend med brug af flere mindre invertere i samme installation kræver ekstra opmærksomhed for rådgivere, installatører og anlægsejere, når de designer bygningsintegrerede solcelleanlæg.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kravene for den samlede installation – uanset inverter-type – stiger i styrke med størrelsen af anlæggene, der er opdelt i tre kategorier: Under 11 kW, 11-50 kW og 50 kW-1,5 MW.

Godkendte invertere står på en positivliste udgivet af Dansk Energi på baggrund af tekniske forskrifter fra Energinet, men hvis det drejer sig om anlæg med flere invertere i stedet for én stor, er det ikke nok, at den valgte type inverter står på listen.

Hvis man sætter flere mikroinvertere sammen, skal anlægsejer dokumentere, at de tekniske krav er overholdt for hele anlægget. Konsekvensen af ikke at overholde de tekniske krav kan være, at solcelleanlæg ikke får lov til at levere energi til elnettet. Dermed risikerer anlægsejerne at gå glip af betydelige indtægter.

Særligt to krav er problematiske for mikroinvertere. For det første er der krav til el-kvalitet bl.a. om asymmetri, flicker og harmoniske. For det andet skal inverterne agere som ét samlet anlæg for at kunne spille godt sammen med elnettet i øvrigt. Eksempelvis skal de kunne levere reaktiv effekt (kVAr) og bidrage med aktiv regulering af effekt (kW).

Funktionskravene er kendt og skal overholdes, men Dansk Energi vil gerne drøfte med branchen, hvordan vi kan gøre sagsbehandlingen mere smidig under forudsætning af, at det ikke går udover netstabiliteten, og at anlæggene ikke forstyrrer naboerne.

Inverterne skal være med til at sikre netstabiliteten, og de må ikke forstyrre eller ødelægge naboernes apparater. Derfor et det vigtigt at kende kravene, inden man begynder at projektere solcelleanlæg. Dansk Energi anbefaler i øvrigt, at også små anlæg tilsluttes elnettet på alle tre faser og ikke kun en, for det giver den teknisk bedste løsning og er nemmere at dokumentere.

Kravene for tilslutning af solcelleanlæg vil blive justeret pr. 27. april 2019, så det er vigtigt, at installatører og andre følger med og løbende tilpasser deres arbejde, så kunderne kan få maksimal glæde af deres anlæg.

Læs mere på www.danskenergi.dk/vejledning/nettilslutning/positivlister

Mere fra Jan

Jan Rasmussen

Afdelingschef hos Dansk Energi

  • DANSK ENERGI
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere