19.11.2020  |  EL  |  Branchen

Miljømærkede byggematerialer i kraftig vækst

En ny opgørelse viser, at der i dag findes mere end 5.000 byggematerialer på det danske marked, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Det er næsten en tredobling på blot fire år.

Både professionelle håndværkere og gør-det-selv-folk kan i stigende grad gå efter Svanemærket og EU-Blomsten, når de skal vælge byggematerialer. I dag findes der næsten tre gange så mange miljømærkede byggematerialer på det danske marked sammenlignet med 2016.

”Når antallet af miljømærkede byggematerialer vokser markant netop nu, hænger det i høj grad sammen med byggebranchens øgede fokus på bæredygtighed. For eksempel bliver der stillet skrappe krav til de materialer, der skal indgå i et svanemærket byggeri, så i takt med at flere og flere vælger at opføre svanemærkede byggerier, kommer der naturligt også flere miljømærkede byggematerialer på markedet”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Væksten ses på tværs af forskellige typer af byggematerialer.

Skrappe krav til skadelige stoffer

Byggebranchen står for 39 procent af den samlede CO2-udledning, og 11 procent stammer fra materialerne alene. Samtidig viser tal fra 2017, at der årligt i Danmark anvendes mere end 20.000 ton stoffer i vores byggematerialer, som er klassificeret som skadelige i Danmark og EU. Det betyder, at mange materialer ikke kan genbruges og genanvendes i fremtiden.

Her har miljømærkede byggematerialer en styrke. De stiller for eksempel skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket gavner både miljø og indeklima, og er en forudsætning for at kunne lade materialer cirkulere i fremtiden. Hvis der indgår træ i materialerne, skal en stor andel bestå af genanvendt træ, savsmuld og/eller træ fra certificeret bæredygtig skov. Og så stiller miljømærkerne også skrappe kvalitetskrav, der sikrer, at materialerne har lang holdbarhed.

Svanemærket er det officielle miljømærke i Norden, mens EU-Blomsten er det officielle europæiske miljømærke.

Certificering har øget efterspørgslen

Et af de nye svanemærkede byggematerialer på det danske marked er døre og karme til indvendig brug fra STARK. Her har man oplevet, at certificeringen har ført til markant øget efterspørgsel.

”Ud over at lanceringen af svanemærkede døre understøtter vores ønske om at gøre det nemmere at bygge bæredygtigt, har det også virkelig sat skub i interessen for svanemærkede projekter generelt. Vi er blevet inviteret til at byde ind på flere projekter, fordi kunderne opdager, at vi ikke bare tilbyder døre men et bredt udvalg af svanemærkede varer”, siger bæredygtighedschef i STARK Kristian Fribo.

Når udbuddet til det professionelle marked vokser, følger et øget udbud til forbrugerne ofte efter. Og også her er efterspørgslen til stede. Ifølge en kendskabsmåling, som YouGov gennemførte for Miljømærkning Danmark tidligere i år, ønsker 2/3 af danskerne nemlig flere miljømærkede varer at vælge imellem. Heraf ønsker halvdelen for eksempel flere svanemærkede kemiske byggeprodukter som for eksempel maling og spartelmasse.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere