07.08.2018  |  EL  |  Byggeri

Indspark: Min bygning har en høj IQ

For el-branchen vil det intelligente hjem blive et voksende markedsområde, vurderer Arbejdsgiverne.

The Edge i Amsterdam er en af verdens mest intelligente bygninger med sine mere end 28.000 sensorer alene til styring af LED-belysningen i den 40.000 m² store kontorbygning. Ligesom et utal af sensorer måler og styrer rumtemperatur og luftfugtighed.

Bygningens brugere er udstyret med en app, der anviser en parkeringsplads, kalder elevatoren, vælger en arbejdsstation, indstiller kontormøblerne og belysning samt lokaliserer ens kolleger.

Med appen kan man også rapportere eventuelle problemer med bygningen eller finde nærmeste skraldespand eller toilet. Bygningens ”digitale butler” har adgang til medarbejdernes kalender og personlige indstillinger og kan således sørge for alle tænkelige faciliteter.

The Edge er udstyret med regnvandsopsamling til vanding af planter i atriumgården og toiletskyl, og solpaneler, der producerer mere strøm, end bygningen bruger.

The Edge er en smart building, hvor forskellige teknologier får bygningen til at opleves næsten som en levende organisme: netværksbaseret, intelligent, dynamisk og tilpasningsparat. Sensorer, mikrochips, kameraer, apps og andre IoT-tiltag (Internet of Things) gør The Edge i stand til at reagere på små og store events, i døgndrift og næsten uden, at man lægger mærke til det.

I traditionelle bygninger er lys, varme, indeklima, komfort, sikkerhed og vedligehold systemer som typisk fungerer uafhængigt af hinanden. I en smart building bliver de individuelle systemer forbundet via it-teknologi i et BMS (Building Management System) og resulterer i det lavest mulige energiforbrug, god komfort og bedst mulige udnyttelse af bygningen. 

Der er ingen tvivl om, at The Edge er et eksempel på fremtidens selvtænkende bygninger. Der er både økonomiske og klimatiske fordele ved brug af bygningsautomatik og intelligente installationer, og det kommer til at gå stærkt.

Men hvad er det egentlig, dette IoT, der har været på alles læber i de senere år? I den bredeste forstand forstås Internet of Things som alle enheder, der er forbundet til internettet. Men det bruges i stigende grad om enheder, der taler med hinanden.

Indenfor landbrugs-, energi-  og sundhedssektoren vil IoT-teknologien også revolutionere de traditionelle metoder inden for en kort tidshorisont.

Kompetencebehov for el-branchen
Fremtidens selvtænkende bygninger kan kun lade sig gøre, hvis der er tilstrækkeligt med kvalificerede ressourcer til at udføre arbejdet og integrere de tekniske løsninger i bygningerne.

Det vil stille krav til uddannelse af teknikere på højt niveau inden for mange fagområder.

Specielt inden for el-branchen bliver der behov for en solid faglig indsigt i automatiske styrings-, regulerings- og overvågningssystemer i bygninger. Der stilles fremover stigende krav til energioptimerende installationer i byggerier.

Markedet vil derfor mere eller mindre blive tvunget til at anvende intelligente installationer.

For fremtidens el-branche vil det derfor være vigtigt at være opdateret om lovgivningens krav til energioptimerende anlæg for at kunne rådgive kunder om valg af løsning.

Også privatboliger vil i stigende grad blive forsynet med overvågnings- og reguleringsteknik, der styres digitalt. For el-branchen vil det intelligente hjem blive et voksende markedsområde.

El-branchen skal derfor i fremtiden kunne rådgive husejeren om de bedste løsninger – teknisk, økonomisk, energi- og komfortmæssigt.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere