08.10.2018  |  EL  |  Varme og køling

Musikkens Hus har sparet 150.000 kWh på fjordkøling

På de fem år, som Musikkens Hus i Aalborg har eksisteret og anvendt vand fra Limfjorden til nedkøling, har det sparet koncerthuset for 150.000 kWh.

Vand på 13 grader kan måske lyde en anelse koldt for badeglade nordjyder, men i Musikkens Hus i Aalborg glæder man sig over, når Limfjorden kommer under denne temperatur. Det betyder nemlig, at koncerthuset kan bruge vandet, der er lige uden for døren, til at nedkøle bygningen med et væsentlig lavere CO2-udledning og energiforbrug til følge. Faktisk har det kolde vand fra fjorden i de første fem år sparet huset for 150.000 kWh.

Læs også: Københavnske virksomheder køles med havvand

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Der cirkulerer nemlig altid omtrent 10.000 liter vand rundt i Musikkens Hus. Det skal ikke alene sørge for at opvarme huset om vinteren, men også at nedkøle eksempelvis koncertsalen, foyeren, lysdæmperrummet og andet, når rummene bliver for varme, men køleanlæg er ofte energitunge og dermed forbundet med et stort CO2-udslip. Det er derfor, at Musikkens Hus gennem hele husets levetid har anvendt den alternative og naturlige løsning med vand fra Limfjorden.

”Musikkens Hus er en bygning med et stort kølebehov både om sommeren og vinteren. Det gælder eksempelvis i foyeren, hvor de store vinduespartier hurtigt resulterer i drivhuseffekt. Her har vi rør i gulvene, der ikke alene kan varme, men også køle det store rum og på den måde sikre den rette temperatur”, fortæller driftsleder i Musikkens Hus, Lars Nørgaard, og fortsætter:

”I stedet for at bruge vores almindelige køleanlæg alle årets 365 dage, bruger vi de ressourcer, som vi har lige ved døren. Det vil med andre ord sige, at vi ved hjælp af en pumpestation, der frasorterer fjordens fisk, tang og andet, trækker det kolde havvand fra Limfjorden til husets centrale køleanlæg. Her sørger en veksler for, at det kolde limfjordsvand køler vandet i vores eget kølesystem”.

Sparer 30 procent årligt på strøm
Det kolde fjordvand bruges således blandt andet til at sikre, at koncertsalens gæster får en musikoplevelse med behagelige temperaturer. Under hvert sæde finder man nemlig et indblæsningsarmatur, som blæser koldere luft ud ved hjælp af vandet i husets kølesystem, som fjordvandet har nedkølet.

Det er dog ikke hele året, at Musikkens Hus kan drage fordele af fjordvandet. Af naturlige grunde vil vandet i perioder i løbet af året overstige de 13 grader, som er den maksimalt påkrævede temperatur for, at det kan bruges som nedkølingskilde.

”Det er desværre ikke hele året rundt, at fjordvandet er under 13 grader. Men faktisk er det tilfældet 3/4 af året, og det er nok til, at vi sparer op mod 30 procent årligt på strøm. Samtidig er der det miljømæssige aspekt i form af en sænket CO2-udledning, hvilket vi også har stort fokus på i Musikkens Hus”, siger Lars Nørgaard.

Læs også: Effektiv vandkøling af DTU Risøs supercomputer

Udover fjernkøling har Musikkens Hus også andre løsninger, som sikrer, at huset anvender naturens ressourcer bæredygtigt. Eksempelvis sidder der 262 solceller på sydfacaden, der leverer en del af bygningens strøm.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere