Naboer går sammen om grøn omstilling og køber fælles varmepumper

Energialliancen Trekanten har afholdt informationsmøder om udskiftning af oliefyr. Nu vælger naboer at lave et fælleskøb af varmepumper til glæde for miljøet og pengepungen.

Carsten Mortensen er formand for en borgergruppe, der sammen har lavet et fælleskøb af varmepumper. Foto: Privatfoto. .

Hvis man som boligejer ønsker at skifte oliefyret ud med en mere miljørigtig løsning, kan det betale sig at være flere om det. Det mener ejer af en ny varmepumpe Carsten Mortensen.

”Selvfølgelig giver det mening at slå sig sammen med andre boligejere, når man skal smide oliefyret ud og købe en effektiv varmepumpe. Det giver stordriftsfordele og mulighed for at sparre med andre boligejere om fordele og ulemper ved de forskellige tilbud på varmepumper”, siger han.

Carsten Mortensen, indehaver af Frishop.dk, er formand for en borgergruppe, der sammen har indhentet tilbud på varmepumper. 

Læs også: Lufthavn tester ny energiteknologi 

Gruppen, der nu er fem, endte med at indgå en aftale med firmaet Klimadan. Og den beslutning er leverandøren meget tilfreds med.

”Jeg er stolt over, at boligejerne valgte vores tilbud. Boligejerne har været spændende at arbejde med, ikke mindst fordi de havde forberedt sig godt”, siger Peter Davidsen, energikonsulent ved Klimadan, der leverer vedvarende energiløsninger.

Inden Klimadan blev bedt om at byde på opgaven, havde boligejerne allerede været til informationsmøder om udskiftning af oliekedler. Og det er ikke sidste gang, at leverandøren byder på denne type opgaver, understreger han.

”Vi håber, at flere kommuner laver den slags initiativer”, siger han.

Seriøse boligejere
Initiativet til informationsmøderne blev organiseret af Energialliancen Trekanten (Vejle, Kolding, Middelfart, Fredericia, Billund og Vejen Kommune).

I forbindelse med møderne kunne boligejerne skrive sig på en liste over ”seriøse boligejere”, der var indstillet på at udskifte oliekedlerne.

Herfra tog boligejerne selv kontakt til de leverandører, som de gerne ville have tilbud fra, med en smule facilitering fra kommunerne.

Læs også: Regeringen: Grønne investeringer skal op i gear

Og den type projekter, ser man gerne langt flere af, hvis det stod til borgmester Johannes Lundsfryd Jensen i Middelfart Kommune.

”Vi arbejder hårdt på grøn omstilling og bæredygtige fællesskaber. Og fælleskøb af varmepumper er et rigtig godt eksempel på, at kommunerne servicerer borgerne med råd og vejledning, faciliterer møder og hjælper med alt bøvlet”, siger han.

Det er ifølge borgmesteren grundlæggende og fuldstændig i tråd med dét, en kommune egentlig børe være – et fællesskab om at løse fælles interesser og behov, hvad enten det er undervisning, ældrepleje eller kollektive energitiltag.

”At borgerne i dette projekt sparer penge og reducerer CO2-udledningen med 15-25 tons er en gevinst for den enkelte og samfundet”, siger han.

-JJK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Besøg Redan på Salgsmesse 2025 hos Brødrene Kier

02.04.2025Oras Armatur A/S

Sponseret

Hvordan teknologi kan tilpasse vandhaner til, at opfylde brugernes behov.

02.04.2025Grohe A/S

Sponseret

Europæerne frygter vandmangel

31.03.2025Minimax Danmark

Sponseret

Minimax INNOVA - effektivt, hygiejnisk og holdbart

27.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ny Operation Manager hos Redan

26.03.2025Installator.dk

VVS-eksperten lukker alle sine 27 butikker

24.03.2025Danfoss Redan A/S

Sponseret

Spar energi og få perfekt varmt vand med REDAN PTC2+P.

24.03.2025John Jensen VVS A/S

Sponseret

Endnu en stærk profil fejrer 15 år hos John Jensen VVS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup