03.02.2023  |  EL  |  El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk

Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.

Den digitale udvikling i samfund og erhverv drøner derudad med voldsom fart, og behovet for hurtig og stabil internetadgang er markant og bliver efterhånden også taget for givet. Det er nok de færreste moderne mennesker, der tænker over, at de skytjenester, de hele tiden gør brug på deres smartphone, har en fysisk tilstedeværelse et sted i et datacenter. Og at adgangen til skyen sker via 4G/5G eller wifi, der kræver gode fiber- og kabelforbindelser.

De fleste aktiviteter og processer i moderne samfunds- og erhvervsliv trækker på en kompleks og en efterhånden veludbygget it-infrastruktur, der er bundet op på et netværk af datacentre og kabelforbindelser af kobber, coax eller fiber.

Men netværks- og kabelbranchen mangler kvalificerede medarbejdere, der kan installere, vedligeholde og levere de gode løsninger.

Hands-on dag om topologi og fiberoptik
Derfor var en gruppe lærlinge fra forskellige installationsvirksomheder den 21. december samlet hos Alcadon i Nivå til en akademidag med både teoretisk og praktisk gennemgang af et bredt spektrum indenfor fiber og PDS-produkter.

Dagen indeholdt en blanding mellem hands-on og teori om emner som:

• Kobber- og fiberteori samt -topologi.
• Datacenter.
• Splidsning af fiber.
• Blæsning af fiber.
• Brug af testudstyr, kobber og fiber.

Datakabler er overset område
”Jeg er uddannet elinstallatør og har arbejdet med datacentre, kabler og netværk i snart 20 år. Jeg har set udviklingen fra, at kabelområdet var et nichefelt, som ingen tog meget notits af, til, at det i dag er en kæmpestor branche med utrolig stor betydning for al kommunikation i samfunds- og erhvervsliv. De store tech-giganter Facebook, Google og Amazon står nærmest i kø for at åbne datacentre i Danmark, og det kræver mange kompetente medarbejdere”, fortæller Brian Jensen, der er netværksspecialist hos Alcadon og fungerede som underviser på akademidagen.

Om Alcadon

Alcadon leverer kundetilpassede kabel- og netværksløsninger til alle former for it-infrastruktur. Aktiviteterne i Alcadon Group er fordelt ud over fire segmenter, der alle har netværk og kabel som en fællesnævner:
• Erhverv, industri og datacenter.
• Beboelse, inklusiv smart og safe home.
• Fibernetværk/FTTx.
• Service og træning.

”Det har alle dage været et overset område blandt elinstallatører og it-medarbejdere. Der mangler generelt kvalificerede medarbejdere på området. Kabler, fiber og netværk er ikke så svært, når det skal graves ned i jorden over lange strækninger. Men så snart der skal ske kablinger i datacenter-enden eller på en adresse hos en borger eller en virksomhed, eller der skal fejlsøges, så bliver det hurtigt kompliceret og kræver specialviden. Jeg underviser selv på sidste semester hos Maskinmesterskolen i Fredericia, som er en af de få undervisningssteder, der tilbyder undervisning omkring datacenter i køling, kabler, fiber og netværk med mere”.

Han slutter af med at fortælle, at Alcadon er glade for at kunne tage et ansvar for, at nogle af Poul Sejr Nielsens lærlinge får viden om området, så de er bedre klædt på til ’livet i fiber-verden’.

Denne artikel er en del af temaet Tema om arbejdskraft & uddannelse februar 2023

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere