Nødstrøm: En gamechanger i e-sporten
Hvis strømmen svigter dig i blot ét millisekund, risikerer du at blive skudt – i hvert fald i dit Counter-Strike-spil, hvor hvert sekund tæller i kampen om førstepladsen. Derfor skal den milliardstore e-sportsindustri indtænke nødstrømsløsninger i turneringerne, fastslår ekspert.
Den 28. marts løber verdens første Counter-Strike 2-event af stablen i Danmark, når Royal Arena er vært for PGL CS2 Major Copenhagen 2024. Men risikoen for strømafbrydelser er stigende, og et blackout eller brownout kan give store problemer for verdens bedste CS2-hold, der kæmper om præmien på flere millioner kroner.
Den massive udbygning af grøn strøm som sol- og vindenergi og de mange grønne tilkoblinger til fx elbiler belaster elnettets kapacitet. Det har konsekvenser for både virksomheder og private, der ser ind i en fremtid med langt flere strømafbrydelser – men også for garvede gamere og e-sportsturneringer, der hastigt vokser i popularitet og er ekstremt afhængige af pålidelig strøm.
Danmark er et vaskeægte Counter-Strike-land. I 2022 var der mere end 215.000 Counter-Strike-spillere i Danmark, og den danske e-sportsindustri omsatte for hele 10 milliarder kroner.
”Strømnedbrud kan være en meget kostbar lærestreg, som man relativt nemt kan sikre sig mod med nødstrømsanlæg og transientbeskyttelse. Det gør man allerede i vitale dele af samfundet, såsom hospitaler og datacentre, men det halter i e-sporten, hvor jeg slet ikke ser, at man overvejer det realistiske worst-case scenarie,” siger Nick Luitwieler, direktør i Eaton Danmark.
Pålidelig strøm er ikke en selvfølge, men en del af løsningen findes i UPS-anlæg. Mangler der elektricitet, vil anlægget skifte fra elnettet til batterier, og gameren kan nå at gemme sit fremskridt. I tilfælde af strømsvigt sikrer UPS-anlægget, at kritisk data ikke går tabt i gaming-hardwaren.
Nødvendig beskyttelse mod nedetid
Frem mod 2032 vil en dansker i gennemsnit opleve 38 minutters strømafbrud om året. Det viser en ny redegørelse om elforsyning fra Energinet. Og risikoen er mere alvorlig for store e-sportevents som CS2-majoren og populære ’LAN-parties’, der trækker langt mere strøm end gennemsnitsdanskeren, når flere hundrede gamere er samlet under samme tag.
”Jeg oplever ofte, at virksomheder føler sig ukomfortable og usikre, når samtalen falder på nødstrøm. De forholder sig ikke aktivt til en strategi i tilfælde af strømsvigt og bliver derfor overrumplede, når nedbruddet rammer. Og samme princip kan overføres til e-sporten, hvor man er meget sårbar overfor nedbrud, men måske ikke er klar over det,” siger Nick Luitwieler, direktør i Eaton Danmark.
Det er naturligvis de store gamerevents, der står over for de største risici, men Nick Luitwieler påpeger, at almindelige fritidsgamere også vil kunne mærke konsekvenserne af den upålidelige strøm – både nu og i fremtiden.
”For blot få år siden oplevede over 250 husstande i Fredericia at miste strømmen juleaften i de allertravleste timer. Selvom det ikke er kritisk infrastruktur i gængs forstand, er det nemt at forestille sig panikken, og man skal nok berede sig på, at lignende sker igen,” siger Nick Luitwieler, direktør i Eaton Danmark.
Derfor peger han på, at både store eventarrangører, men også gamere i privaten, bør overveje et UPS-anlæg, der sikrer et uafbrudt gameplay – uagtet gaming-konfiguration, energibehov og krævende applikationer. Og samme anbefaling gælder transientbeskyttelse, som er små enheder, der blot skal sættes i en stikkontakt. De sikrer mod overspænding i særligt pc’er, konsoller og routere, så spillet forløber gnidningsfrit.
Læs mere om Eatons UPS-anlæg her.