31.08.2021  |  EL  |  Energi

Nu bliver det let at spotte elprodukter, der er billigst på den lange bane

Det nye værktøj ‘Hele Prisen’ fra Energistyrelsen skal give brugeren prisen for både indkøb og brug af elektriske produkter som køleskabe, vaskemaskiner og tv. Det skal gøre det nemmere at vælge produkter, der giver den bedste økonomi – og samtidig skåner klimaet.

Energistyrelsens nylancerede værktøj Hele Prisen skal fremover gøre det let at sammenligne de udgifter, der er til både indkøb og brug af et produkt i hele dets levetid – den såkaldte totaløkonomi. 

Man kan fx sammenligne to vaskemaskiner og finde ud af, hvilken der er billigst, når man medregner både indkøbsprisen og el- og vandforbruget i vaskemaskinens forventede levetid. Det er en stor fordel, vurderer fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen, der sammen med EU-projektet Label2020 står bag løsningen. 

”Vi har virkelig manglet det her værktøj. Normalt har du kun indkøbsprisen at gå efter, men den er ofte vildledende, fordi billige tilbud kan blive dyre i længden. Hele Prisen er en gave til alle os, der gerne vil træffe de økonomisk bedste valg”, siger han. 

Aha-oplevelserne 
Ud over at kunne hjælpe forbrugerne med besparelser, kan værktøjet også give overblik over energivenlige produkter – det gælder blandt andet køleskabe, frysere, vaskemaskiner, opvaskemaskiner samt tv og andre digitale skærme.  

Derudover kan Hele Prisen bruges til at se, hvor effektivt et produkt er i forhold til andre. Det er en væsentlig indsigt, fortæller Thore Stenfeldt. 

”Hvis du f.eks. ser på et tv med energimærke C, kan du tænke, at det lyder dårligt. Men for mange produktkategorier findes der endnu ikke A-mærkede modeller. Vi anbefaler faktisk at gå efter B- eller C-mærkede tv. Med Hele Prisen kan du se på en skala, hvor dit produkt ligger i forhold til de andre på markedet, og det kan give nogle vigtige aha-oplevelser”, siger han.

- HCL

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere