21.10.2020  |  VVS  |  Varme og køling

Nu skal vi have varmepumper på abonnement

Det skal være nemt at skrotte oliefyr og naturgas og bytte det ud med en grønnere løsning. Energistyrelsen arbejder for at udbrede varmepumper på abonnement.

Siden 2017 har husejere kunnet få varmepumpe på abonnement med statsstøtte. Ordningen skal gøre det nemt at skifte fossil opvarmning ud med en klimavenlig løsning, der samtidig kan give en lavere varmeregning.

I første omgang var der tale om en forsøgsordning, hvor et begrænset antal konverteringer fik støtte fra staten. Med klimaaftalen og et bredt politisk flertal blev en fast ordning etableret. Ordningen omfatter både konvertering af olie- og naturgasfyr. Samtidig øges det statslige tilskud, så det bliver billigere for husejerne. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Ved at få varmepumpe på abonnement slipper man som husejer for at købe varmepumpen selv, som ofte ender ud i en investering på over 100.000 kroner. Ved en varmepumpe på abonnement slipper man også for at tænke over installation, drift og vedligeholdelse, da udbyderen sørger for alt det praktiske.

En nem og billig løsning

Én af de husejere, der allerede er skiftet til varmepumpe på abonnement, er Erik Høen-Beck. Han bor med sin hustru på Fejø nord for Lolland og skiftede oliefyret ud i 2017. Han overvejede først et pillefyr, men besluttede, at det var for meget arbejde.

Varmepumpe på abonnement

 

  • En række leverandører tilbyder boligejere varmepumpe på abonnement, der også markedsføres som ”Nærvarme”. Der er løsninger med både jordvarme og luft til vand-varmepumper.
  • Leverandøren påtager sig ansvaret for alt ifm. skift fra oliefyr eller naturgas til varmepumpe, dvs. både skrotning af det gamle fyr og installation, drift og vedligeholdelse af varmepumpe.
  • Boligejeren vil typisk skulle betale et engangsbeløb for tilmelding og herefter for varmeforbruget samt et månedligt abonnement.
  • Investeringen ved en varmepumpe på abonnement er langt mindre, end hvis man selv investerer i en varmepumpe. Leverandøren får tilskud fra staten på op til 25.000 kr. pr. konvertering fra olie eller naturgas, som skal bruges til at gøre abonnementsløsningen billigere for boligejeren. Over tid er der samlet set færre omkostninger ved selv at købe en varmepumpe.
  • Tilskuddet gives via ”Skrotningsordningen”, som er en udmøntning af Energiaftalen for 2018 og Klimaaftale for energi og industri fra 2020.

Kilde: Energistyrelsen

”For os har varmepumpe været den helt rigtige løsning. For det første er varmeregningen blevet mindre, og abonnement var også en billig måde at komme i gang på. Vi skal ikke selv stå for service og reparationer, og det giver en dejlig tryghed, at vi bare kan ringe. Men der har nu ikke været noget at ringe om endnu - den fungerer perfekt i hverdagen”, siger Erik Høen-Beck.

Siden udskiftningen har Erik sparet 9.000 kilo CO2 og 8.500 kroner på varmeregningen om året i forhold til det gamle oliefyr.

Der er stadig cirka 80.000 huse i Danmark, der opvarmes med oliefyr, og cirka 380.000 med naturgas.

Læs mere om skrotningsordningens tilskud til at skrotte oliefyr og gasfyr på Energistyrelsens hjemmeside.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere