29.12.2021  |  EL  |  Branchen

Ny analyse fremhæver tre værktøjer til en omkostningseffektiv grøn omstilling

Energistyrelsen offentliggør analyse om mulighederne for mere hensigtsmæssig placering af elforbrug og -produktion i Danmark. Analysen belyser tre værktøjer, der alle kan bidrage til en grøn omkostningseffektiv grøn omstilling.

Danmarks klimamålsætning om 70 procents reduktion af drivhusgasudledninger i 2030 og videre mod klimaneutralitet kræver en elektrificering af det danske samfund. Målsætningerne nødvendiggør et markant øget elforbrug og store investeringer i udbygning af vedvarende energi (VE). Det meddeler Energistyrelsen i en ny analyse.

Det forventes eksempelvis, at elektrificeringen af transportsektoren, PtX-anlæg, store og individuelle varmepumper og andre forbrugsanlæg vil medføre en stor efterspørgsel efter grøn el.

Elnettet kommer dermed til at spille en stor rolle i forhold til at sikre, at de stigende mængder VE-produktion kan transportere den grønne strøm hen til det stigende forbrug. I den sammenhæng er øget samplacering mellem elforbrug og -produktion centralt. Samplacering kan medvirke til at reducere behovet for netudbygning og potentielt indpasse mere VE i det eksisterende elnet. Dette gør sig både gældende i forhold til store elforbrugere og -producenter samt for mindre lokale sammenslutninger af forbrugere bestående af for eksempel borgere eller virksomheder.

Flere værktøjer i brug

På den baggrund bestilte Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg i december 2020 en analyse af muligheder for geografisk differentierede forbrugstariffer samt af muligheden for at ændre gældende regler for matrikelkravet og direkte linjer.

Rapporten belyser, hvordan muligheden for at sende geografiske prissignaler til forbrugere (via geografisk differentierede forbrugstariffer), muligheden for i særlige tilfælde at etablere direkte linjer mellem forbrug og produktion samt muligheden for lokal kollektiv tarifering kan bidrage til en bedre udnyttelse af det kollektive elnet. Alle tre værktøjer forventes at fremme en omkostningseffektiv grøn omstilling.

Rapporten fokuserer desuden særligt på, hvordan det kan understøttes, at produktion og forbrug i fremtiden placeres hensigtsmæssigt i forhold til ledig kapacitet i det kollektive elnet – også kaldet samplacering. Derudover viser rapporten, hvilke konsekvenser de førnævnte tiltag vil have for samfundsøkonomi, fordelingsvirkninger, statens afgiftsprovenu og administrerbarhed.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere