17.11.2014  |  EL  |  Branchen

Indspark: Ny autorisationslov er stadig uklar

Indhold fra partner Hvad er dette?

Seks måneder efter at den omdiskuterede, nye autorisationslov trådte i kraft, er der stadig en række uafklarede spørgsmål. Blandt andet om uddannelsen til delautoriseret og det fælles kvalitetsledelsessystem.

Den nye autorisationslov trådte i kraft den 2. juni. Det er næsten seks måneder siden, og vi står stadig med en række helt uafklarede spørgsmål på centrale områder. Her kommer et par eksempler:

Loven samler alle autorisationerne i et fælles kvalitetsledelsessystem, og det er en god idé. El-virksomhederne får enklere regler i det nye system i forhold til det gamle SKS-system, og det er godt for vores medlemsvirksomheder. Og det er naturligvis en oplagt synergi for virksomheder, der arbejder med både el og vvs, at der så kommer én auditør, der kan gennemføre audit på begge områder på én gang.

Læs også: Kritik af autorisationslov fortsætter

Men hvad sker der? Vi ved stadig ikke, om det bliver muligt at give et særligt el-kursus til vvs-auditøren eller omvendt, så han kan udføre begge dele.

Sikkerhedstyrelsen har endnu ikke givet auditeringsvirksomhederne retningslinjer, der sikrer, at man udfører audit efter samme fælles rammer. Så nu er auditørerne begyndt selv at tolke loven, og det giver i hvert tilfælde ikke enklere regler hos installatørerne. Få nu rammerne på plads, så vi kan få ro på.

Hvordan bliver man delautoriseret?
Vi er også stadig meget spændte på at se, hvad der kommer af uddannelse til delautoriseret. Vi har ikke set noget konkret på indholdet af opkvalificeringen fra ikke-faglært til faglært. Og vi frygter stadig konsekvenserne af, at de ikke-faglærte kommer til at mangle den sidemandsoplæring, der ligger i at stå i lære i en virksomhed.

Politikernes ja til den nye autorisationslov var betinget af, at der ikke måtte gås på kompromis med sikkerhedsniveauet. Alligevel siger man, at den nye uddannelse til delautoriseret ikke må tage mere end 30-40 ECTS points, og det er meget mindre end de 67 point, som branchen foreslog Sikkerhedsstyrelsen som fagligt forsvarligt tilbage i 2013. Lad os se noget konkret, så vi sikrer, at vi fastholder sikkerhedsniveauet i installationerne.

Manglende informationskampagne
I den nye autorisationslov er der ikke længere krav om, at der skal være en mærkning af materiel i byggemarkeder i forhold til krav om autorisation ved installation.

Læs også: Organisationer raser over ny autorisationslov

Tanken var, at denne mærkning skulle erstattes af informationskampagner til slutforbrugeren. Men hvordan, hvornår, hvor og hvor længe?

Jeg er grundlæggende nervøs for, om Sikkerhedsstyrelsen har de nødvendige ressourcer til at håndtere og gennemføre følgerne af en så kompleks, ny lovgivning. 

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere