Ny bekendtgørelse vil svække installatøruddannelser

Hos Tekniq Arbejdsgiverne er man stærkt utilfreds med nyt udkast til bekendtgørelse, der vil betyde, at en fuld autorisationsprøve ikke skal være en obligatorisk del af VVS- og el-installatøruddannelserne.

Den manglende ensartethed i anvendelsen af installatørtitlen, som bekendtgørelsen vil betyde, kan skabe forvirring i forhold til, hvem der må udføre hvilket arbejde, mener Tekniq Arbejdsgiverne i et høringssvar. Foto: Tekniq. .

En fuld autorisationsprøve skal ikke være en obligatorisk del af uddannelsen til henholdsvis el- og VVS-installatør. Det fremgår af udkastet til ”Bekendtgørelse om tekniske og merkantile erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser” fra Uddannelses- og Forskningsministeriet og de faglige fællesudvalg.

Udkastet bekymrer brancheorganisationen Tekniq Arbejdsgiverne, der frygter, at man på denne måde svækker installatørernes faglighed og troværdighed.

”Med udkastet til bekendtgørelsen lægges der også op til, at de uddannede kan kalde sig for henholdsvis El-installatør AK og VVS-installatør AK – vel at mærke uden at have bestået den fulde el- eller VVS-autorisationsprøve. Det er efter vores mening ikke blot problematisk, men også forkert”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne.

Manglende ensartethed
Tekniq Arbejdsgiverne har derfor indsendt et høringssvar i fællesskab med Dansk El-Forbund, Blik- og Rørarbejderforbundet og Teknisk Landsforbund. Her understreges det, at den manglende ensartethed i anvendelsen af installatørtitlen, som bekendtgørelsen vil betyde, kan skabe forvirring i forhold til, hvem der må udføre hvilket arbejde.

”Vi synes, det er meget kritisk, og efter vores opfattelse i strid med Sikkerhedsstyrelsens regler på området, at installatøruddannelsen kan komme til at signalere noget, den ikke indeholder. Hvis ikke de fulde autorisationsprøver gøres obligatoriske, så kan betegnelsen ”Installatør” ikke lovligt anvendes. Samtidig gør man de studerende en bjørnetjeneste, da de kun vil kunne udføre ganske få og meget begrænsede opgaver som selvstændige, hvis den nye bekendtgørelse effektueres”, siger Tina Voldby og uddyber:

”I stedet for at skabe denne usikkerhed bør man styrke de to installatøruddannelsers profil og identitet”.

I høringssvaret anbefaler man derfor, at Sikkerhedsstyrelsens fulde autorisations-prøver på EL og VVS (EFUL og VFUL) bliver en obligatorisk del af de to uddannelser, som den studerende skal bestå for at kunne kalde sig ”Installatør”.

Læs hele høringssvaret

- JKK

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.05.2025Solar Danmark

Sponseret

Thomas Phillipsen bliver Vice President i Solar Danmark

02.05.2025Installator.dk

CSR-direktiv udskydes – godt nyt for installatørbranchen

01.05.2025DTU

Sponseret

Styrk dine kompetencer med en diplomuddannelse på DTU

01.05.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet har fokus på regler og praksis for eftersyn af tekniske hjælpemidler

01.05.2025Coromatic A/S

Sponseret

Datacentre er en sårbar og kritisk infrastruktur

01.05.2025Installator.dk

VVS´25: Grundfos klar med app-styrede pumper

01.05.2025Installator.dk

Koble etablerer sig i Midtjylland med optagelse af AC i Vejle

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025