14.03.2023  |  EL  |  Varmeanlæg

Ny mulighed for fjernvarme via uisolerede rør

For første gang i Danmark etableres nu fjernvarme i en hel landsby med brug af uisolerede rør og decentrale varmepumper. Metoden kan levere fjernvarme til boligområder, som ikke kan få konventionel fjernvarme.

Høje Taastrup Fjernvarme er gået i front i Danmark med udrulning af en ny type fjernvarme, der kan nå ud hvor konventionel fjernvarme bliver for dyr at etablere. Nedgravning af forsyningsledningerne er netop gået i gang i Vridsløsemagle, som ligger i Høje-Taastrup Kommune vest for København.

Det nye anlæg benytter jordvarme via et såkaldt termonet af uisolerede plastikrør på op til 30 centimeter i diameter. Varmen indvindes fra selve ledningsnettet og fra 23 lukkede lodrette jordvarmeboringer. Det suppleres af yderligere opvarmning med decentrale varmepumper. Høje Taastrup Fjernvarme står for driften af både termonet og varmepumper.

Foreløbig har 52 husstande i Vridsløsemagle takket ja til den nye løsning, og anlægget er forberedt for tilslutning af alle Vridsløsemagles 110 husstande. Det meste af termonettet etableres med styret underboring, det vil sige uden at grave. Varmeforsyningen forventes at være klar til drift sidst i 2023.

Direktør Astrid Birnbaum fra Høje Taastrup Fjernvarme ser den nye fjernvarmeløsning som et vigtigt skridt i udfasningen af gas og olie til boligopvarmning:

”Vi er i Danmark globale pionerer, når det gælder kollektiv varmeforsyning i byområderne. Med termonet og decentrale varmepumper kan vi nu også etablere konkurrencedygtige løsninger langt fra eksisterende fjernvarme”, siger hun.

Oldermand i Vridsløsemagle Bylaug, Christian Thomsen, mener, at løsningen er oplagt for mindre byer, der ikke kan få konventionel fjernvarme:

”Vi har i Vridsløsemagle holdt flere borgermøder, og Høje Taastrup Fjernvarme har informeret grundigt. Langt de fleste, som har centralvarme, er gået med. For nogle har det været en svær beslutning, fordi de for nylig havde investeret i luft-til-vand varmepumper. Men den her løsning er jo til hver en tid bedre”.

Varmeforsyningen i Vridsløsemagle afregnes på samme måde som almindelig fjernvarme med en årlig fast afgift og en variabel pris i forhold til forbrug.
Anlægget etableres af Høje Taastrup Fjernvarme i samarbejde med aktører, som har erfaring fra tilsvarende men mindre anlæg rundt om i Danmark.

Læs også: Endeligt prisloft for overskudsvarme for 2023

Projekteringen er udført af Damgaard Rådgivende Ingeniører. Forsyningsnettet etableres med styret underboring af Zacho-Lind. De 23 lodrette varmeboringer varetages af GeoDrilling med Varup Termiske Boringer som udførende entreprenør. Jordvarmeboringerne forsegles med et særligt varmeledende og vandstansende tætningsmateriale leveret af Dantonit. Varmepumperne leveres af Bosch i en version, hvor service og forbrugsaflæsning svarer til konventionelle fjernvarmeunits.
Projektforslaget for det nye fjernvarmesystem er godkendt af Høje-Taastrup Kommune under varmeforsyningsloven. Der er for nylig givet miljøgodkendelse og etableringen er netop igangsat.

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere