16.03.2022 | VENTILATION | Indeklima
Ny pulje klar til endnu flere varmepumper
Fra den 16. marts bliver det igen muligt at søge om tilskud fra Bygningspuljen, hvis man som boligejere eksempelvis ønsker at udskifte sit gasfyr med varmepumpe. Men ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne skal man være hurtig, hvis man vil have del i pengene.
Der er afsat 300 millioner kroner i den pulje, der åbner 16. marts, og som ud over udskiftning af naturgas- og oliefyr også støtter generelle energiforbedringer. De fleste vælger luft-til-væske varmepumpe, men der er også stigende interesse for jordvarme. Arkivfoto.
Danskernes interesse for varmepumper er nærmest eksploderet de senere år – og ikke mindst i takt med at priserne på naturgas har nået rekordhøjder. Den 16. marts får interessen endnu et boost, når det igen bliver muligt at søge om støtte i Bygningspuljen til blandt andet at udskifte sit olie- eller gasfyr med en varmepumpe. Det har Energistyrelsen netop meddelt.
Hos TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder man sig over, at puljen nu igen åbner for ansøgninger.
”Vi oplever en meget stor interesse for at komme af med den fossile bygningsopvarmning. Alene i 2021 steg salget af varmepumper, der kan erstatte naturgas- og oliefyr med mere end 50 procent – hjulpet godt på vej af den politiske prioritering af tilskudsmidler på området,” siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.
LÆS OGSÅ: Danskerne er vilde med varmepumper
Næppe penge til alle
Der er afsat 300 mio. kroner i den pulje, der åbner 16. marts, og som ud over udskiftning af naturgas- og oliefyr også støtter generelle energiforbedringer.
”Vi forventer at puljen i denne omgang vil støtte skrotningen af 10-12.000 naturgas- eller oliefyr. Vi forventer dog også at interessen for at skrotte sit fyr er øget så kraftigt, så tilskudspuljen derfor ikke står mål med interessen. Der er med andre ord behov for yderligere midler i tilskudspuljen,” vurderer Troels Hartung og uddyber:
”Puljen er desværre beskåret i forhold til sidste år. Samtidig bortfalder håndværkerfradraget, hvilket kommer til at virke som en bremse for folks ønske om at konvertere, og betyder, at vi ikke kommer til at skrotte så mange olie- og naturgasfyr som muligt. Omvendt så betyder de stigende priser på ikke mindst gas, at gevinsten ved at konvertere også vokser markant.”
Troels Hartung understreger, at Bygningspuljen har vist sig som en effektiv måde at skærpe boligejernes fokus på behovet for at skrotte deres fossile fyr.
”Og branchen er klar til den stigende interesse. Vi vurderer, at det vil være muligt at øge skrotningstempoet til cirka 50.000 naturgas- og oliefyr årligt, hvis man prioriterer denne indsats,” siger Troels Hartung.
TEKNIQ Arbejdsgiverne forventer, at næste tilskudsrunde, når de penge, som frigives d. 16. marts, er brugt op, vil åbne efter sommerferien.
-AKJ
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.
El-materiel

Netværksaktør underviser lærlinge i kabler og netværk
Der er et stort behov for elektrikere og installatører, der kan arbejde professionelt med kobber-, coax- og fiberkabler. Det gælder hele værdikæden fra datacenteret ud til wifi-punktet i en virksomhed eller en privat bolig. Nu tilbyder leverandør af netværksløsninger undervisning af lærlinge og teknikere på akademidage.
Virksomhedsdrift

Bygge-app vinder pris og præsterer vild vækst
Danske Dalux er nu hædret med EY’s Entrepreneur of the Year, samtidigt med at virksomheden runder 300 medarbejdere. Virksomheden vokser for syvende år i træk med over 50 procent.
Sikkerhed

Mange brandsyn afslører dårlig brandsikkerhed
Hvert år udfører de danske beredskaber brandsyn på virksomheder med brandfarlige aktiviteter samt private og offentlige steder, hvor mange mennesker færdes, og 2021 var ingen undtagelse. Dog var 2021 det sidste år, hvor der bliver gået brandsyn efter de gamle regler, da der fra 2022 blev indført nye regler på området.
Branchen

Fremtidens klimahåndværkere kæmper om DM-titel
Den 2. - 4. februar mødes toppen af poppen blandt de unge talenter indenfor blandt andet elektriker- og vvs-fagene ved DM i Skills i Fredericia. Her vil de blive testet i installation af nye digitale løsninger til at energioptimere bygninger. Med andre ord, skal de vise de ’skills’, der er centrale for Danmarks grønne omstilling.
Virksomhedsdrift

AVK-koncernen kommer solidt gennem et udfordrende år
Med en omsætningsvækst på 18 procent fortsætter koncernen den globale vækst inden for alle forretningsområder. Med koncernens hidtil bedste årsresultat kan AVK-koncernen efter regnskabsåret 2021-2022 se tilbage på en 50 procent vækst over de seneste fire år og en fortsat fremgang i resultatet.