Ny regel for udvidelse af eksisterende elinstallationer er trådt i kraft

1. januar blev den danske dimensioneringsregel, 75-procentsreglen, erstattet af en ny regel gældende for udvidelse på installationer fra før 1. juli 2019. Den nye regel er netop udkommet som tillæg til standarderne i DS/HD 60364-serien.

Når den danske særregel ophører, skyldes det blandt andet, at man i dag bruger langt tyndere kabler end tidligere og at elinstallationerne bruges på nye måder. .

”I første omgang er den nye undtagelsesregel udkommet som et dansk tillæg til DS/HD 60364-serien. Senere vil den kunne findes som en ny speciel national condition (SNC)”, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard. PR-foto. .

Tillægget til standardserien DS/HD 60364 om den nye dimensioneringsregel, der afløser den gamle såkaldte 75-procentsregel, kan nu hentes gratis hos Dansk Standard.

”Fremover skal installationer dimensioneres med udgangspunkt i beregninger, der bliver beskrevet i standardserien DS/HD 60364. Det betyder blandt andet, at man får et bedre overblik over de elektriske installationer, fordi kablerne og deres belastning bliver en del af dokumentationen. Samtidigt bliver den danske særregel, 75-procentsreglen, slettet i standardserien”, siger Torben Dalsgaard, seniorkonsulent i Dansk Standard.

Den nye regel gælder, hvis man skal lave en mindre udvidelse af en eksisterende installation lavet efter den gamle 75-procentsregel: Hvis man ved, at belastningen ikke er højere end 70 procent i højst tre timer ad gangen, behøver man ikke kende belastningen på de eksisterende kabler. I så fald må der udvides med en enkelt strømkreds op til 16 A dimensioneringsstrøm og med et ledertværsnit på maksimalt fire mm2.

Langstrakt udfasning
”I første omgang er den nye undtagelsesregel udkommet som et dansk tillæg til DS/HD 60364-serien. Senere vil den kunne findes som en ny speciel national condition (SNC)”, siger Torben Dalsgaard og uddyber:

”Undtagelsen kan ses som en langstrakt udfasning af 75-procentsreglen og er en naturlig konsekvens af, at vi på grund af anvendelsen af denne regel ikke har dokumentation for de eksisterende elinstallationer”.

75-procentsreglen betød, at der ikke skulle tages hensyn til andre tætliggende kabler, hvis installationen ikke blev belastet med mere end 75 procent af dens maksimale strømbelastning.

Når den danske særregel ophører, skyldes det blandt andet, at man i dag bruger langt tyndere kabler end tidligere og at elinstallationerne bruges på nye måder, for eksempel i forbindelse med solceller på taget, opladning af el-biler i garagen, varmepumper til opvarmning og andet med en høj kontinuerlig belastning. Og dermed er der større risiko for overophedning, hvilket kan medføre kortslutning og i værste tilfælde brand.

- JKK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup