Ny storslået forbrændingsproces kræver ekstra sikkerhed

Danmarks største pyrolyseanlæg er snart klar til brug, men størrelsen af anlægget og selve pyrolyseprocessen kræver stort fokus på brandsikkerheden. Derfor har brandsikringsspecialisten Safevent rådgivet og stået for brandsikkerheden i det nye pyrolyseanlæg.

Stiesdal har investeret knap en halv million i brand- og sikkerhedseksperten Safevent, så det nye anlæg overholder alle de nødvendige sikkerhedsstandarder, hvilket minimerer risikoen for brand. Morten D. Johansen er Mechanical Engineer hos Stiesdal SkyClean og René H. Jørgensen er direktør hos Safevent. Foto: Safevent..

Det nye SkyClean-anlæg i Vrå i Nordjylland kommer til at være ti gange større end det hidtil største i landet med en kapacitet på 20 MW og behandling af 40.000 tons restfibre om året. Restfibrene kommer fra det tilstødende biogasanlæg, hvor de opvarmes til høje temperaturer, hvorved restfibrene bliver til biokul, der binder CO2, samt en større mængde grøn gas og bio-olie. På grund af forbrændingsprocessen var det nødvendigt at få en brandrådgiver med i etableringsfasen.

”I pyrolyseprocessen opvarmes restfibre til 700 grader i et iltfrit miljø. Men andre trin i processen involverer tørre og varme restfibre, som i kontakt med ilt kan føre til brand eller eksplosion og dermed kan udgøre en fare for medarbejderne og produktionen. Den fare vil vi gerne undgå. Derfor er det nødvendigt at forstå og implementere de rigtige sikkerhedsforanstaltninger og sikre, at processen udføres under kontrollerede forhold og i et sikkert miljø”, forklarer Morten D. Johansen, der er Mechanical Engineer hos Stiesdal SkyClean.

Det har fået Stiesdal til at investere knap en halv million i brand- og sikkerhedseksperten Safevent, så anlægget overholder alle de nødvendige sikkerhedsstandarder, hvilket minimerer risikoen for brand.

Flere brandbare elementer
Pyrolysefaciliteter behandler store mængder brændbare materialer i et begrænset rum. Her omdannes organisk materiale til mindre molekyler ved høje temperaturer i fravær af ilt. Når organiske materialer såsom træ, papir eller plastik udsættes for høje temperaturer under pyrolyseprocessen, frigives pyrofore materialer, der kan antændes spontant, hvis de udsættes for ilt.

”Vi kigger altid efter, om der kommer tørstof ud, og hvor der er tændkilder. Her er det så vigtigt at have passende sikkerhedssystemer og procedurer på plads såsom gnistdetektering og brandslukningssystemer. Ophobningen af brændbare materialer under processen kan skabe en betydelig brandfare, hvis de ikke håndteres korrekt”, forklarer René H. Jørgensen, der er direktør hos Safevent.

Tæt samarbejde øger sikkerheden
Med de mulige brandfarer er det vigtigt for Stiesdal, at deres nyeste SkyClean anlæg har rådgivere og underleverandører med, der forstår sig på processen og de nødvendige sikkerhedsmæssige tiltag. Især når det er virksomhedens største pyrolyseprojekt til dato.

”Vores mål er at bygge flere fabrikker i både ind- og udland. Men vi skal være helt sikre på de sikkerhedsmæssige overvejelser med vores største projekt, før vi kommer dertil. Derfor har det givet stor værdi at have en ekspert med på sidelinjen, der helt lavpraktisk kunne klarlægge de sikkerhedsmæssige overvejelser, og hvor sikkerhedsudstyret bør monteres. Med en ekstra grundig gennemgang denne gang er vi helt klar til vores fremtidige projekter”, forklarer Morten D. Johansen.
At komme helt tæt på processen som rådgiver ser Safevent også som en essentiel del, hvis sikkerheden skal være effektiv for at sikre både medarbejdere, produktioner og bygninger mod brand og eksplosion.

Læs også: Teknikvirksomhed har øget sikkerheden med adfærds- og kulturændring

”Det skaber bare mere værdi, når man gennemgår alle risikoer med det samme i stedet for, at det sker løbende. Vi har altid været fortaler for forebyggende brandsikring, så jeg er rigtig glad for at være en del af Stiesdals ambitiøse projekt og opleve, at der bliver indtænkt sikkerhed tidligt i processen”, forklarer René H. Jørgensen.

Pyrolyseanlægget forventes færdigbygget og operationsdygtigt i begyndelsen af efteråret.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

17.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer banebrydende strømbeskyttelsesteknologi til datacentre

Julehilsen fra SystemHouse Solutions til alle jer….

13.12.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

11.12.2024Installator.dk

Ny AI-assistent finder vej i bygningsreglementets jungle af brandkrav

03.12.2024Installator.dk

Styrket cybersikkerhed skaber øget konkurrencekraft

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Uvex 2025-katalog – Beskyt mennesker, skab værdi

29.11.2024UVEX ARBEITSSCHUTZ GMBH

Sponseret

Sikkerhedssko fra uvex – Komfort og beskyttelse i topklasse

28.11.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

EXRead kortlæserserien fra SystemHouse Solutions er nu certificeret af Apple

20.11.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder sigter mod fuld STeP by Oeko-Tex Made In Green-certificering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup