12.09.2020  |  VENTILATION  |  Indeklima

Ny type ventilatorer er et effektivt quick-fix i den grønne omstilling

Trods et boom i stadigt mere avancerede ventilationssystemer har den enkle loftsventilator fået et comeback. HVLS står for High Volume Low Speed, og dækker over en ny type ventilatorer, der i design og funktionalitet adskiller sig betydeligt fra dem, vi kender fra gamle hotelværelser.

I 2019 blev de første HVLS-ventilatorer fremstillet hos startup-virksomheden Nordic Fan Company i Fredericia. I løbet af det første år er ventilatorerne allerede installeret i en lang række virksomheder, sportshaller og kontorer landet over. Succesen skyldes, at de nye, simple ventilatorer på en hurtig, billig og behagelig måde kan flytte store mængder luft. Det giver for en lille investering et stort plus på energiregnskabet. 

”Det er enkel fysik. Når man varmer et stort rum op, så vil der altid være koldest i gulvniveau, hvor vi mennesker befinder os, og varmest oppe under loftet. Hvis man kan skabe en cirkulation, så kan man udnytte den varme, som ellers ville være spildt”, siger direktør i Nordic Fan Company, Dennis Thomsen.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alternativ til dyre HVAC-anlæg

Det er naturligvis også noget store HVAC-anlæg kan gøre. Problemet er bare, at de koster, både i indkøb og drift, og de er komplekse at styre, hvis man ikke har den fornødne indsigt. Det gælder eksempelvis for sportshaller, hvor en af de allerstørste udgifter er opvarmning. Her kan HVLS-ventilatorer give en markant besparelse på energi- og CO2-regnskabet med en meget lille investering.

Om HVLS-ventilatorer

HVLS-ventilatorer blev oprindeligt opfundet i USA til brug i stalde med malkekøer. I stalde med for høj varme bliver køerne stressede og producerer mindre mælk, og den enkle løsning er de stille og energioptimerede HVLS-ventilatorer. I dag benyttes ventilationerne i vid udstrækning i USA, blandt andet i Amazons enorme pakkecentre.

I hallen Hedensted Centret syd for Horsens har man således sparet klimaet for 12 tons CO2 årligt ved at installere to HVLS-ventilatorer. 

”I Danmark har vi omkring 1.320 store idrætshaller. Hvis vi installerede to HVLS-ventilatorer i alle disse store idrætshaller, så kunne vi reducere den årlige CO2-udledning med mere end 7.000 tons. Det svarer til den mængde CO2, en skov med over 3 millioner træer optager på et år. Så der er tale om massive potentielle besparelser til gavn for både klimaet og økonomien i den enkelte idrætshal”, siger Dennis Thomsen.

En nem løsning der virker

”Vi lægger ikke skjul på, at det her et quick-fix. Men det er et quick-fix, der virker”, mener Dennis Thomsen, som i øjeblikket henvender sig særligt til sportshaller, bilforhandlere, kontorer og steder, hvor det er svært at indbygge traditionelle ventilationsanlæg – eksempelvis i fredede bygninger. 

De nye ventilatorer udmærker sig ved at rotere langsomt, have store vinger og et design, der gør dem attraktive til kontorbrug. Desuden er de lydsvage og bruger ikke mere energi end en 60-Watt pære. 

Komfort både om sommeren og vinteren

En anden stor fordel ved HVLS-ventilatorer er, at de cirkulerer al luften langsomt rundt i hele bygningen. Det betyder, at folk i bygningen ikke oplever træk eller forskelle i temperatur forskellige steder i rummet. Det forhold gør også, at HVLS-ventilatorer egner sig perfekt til både sommer- og vinterbrug. 

”På mange måder er HVLS-ventilatorer oplagte til vores klima i Norden med store temperaturudsving i løbet af året. Vi har i Norden tradition for at isolere grundigt og have store glasflader til at tage lys og varme inde. Problemet opstår om sommeren, når det bliver varmt. Her bliver vores bygninger som drivhuse, og løsningen er enten at åbne vinduer eller starte køleanlæg, der blæser kold luft ind punktvis”, fortæller Dennis Thomsen. 

Om sommeren kan HVLS-ventilatorerne give oplevet køling, en såkaldt chill-factor, på op til fem grader, og reducere eller helt eliminere behovet for brug af aircondition. 

Stort potentiale i Danmark for HVLS-ventilatorer

HVLS-ventilatorer er et oplagt element i den grønne omstilling. Derfor foretager Nordic Fan Company beregninger af de potentielle energibesparelser forud for hver installation. Desuden tilbydes en leasing-ordning, så de fleste kan være med, også selvom der ikke er de store midler på anlægskontoen. 

Ventilatorerne opsættes af forhandlere og Nordic Fan Company er netop nu i gang med at etablere et netværk af installatører landet over. Virksomheden har allerede et samarbejde med blandt andet Werths El ApS i Kalundborg, HETEK A/S i Vejle og Ormslev EL og Højbjerg Installation A/S i Århus.

Ventilatorerne fra Nordic Fan Company kan kommunikere med andre bygningsinstallationer via en controller og dermed fungere i tandem med eksisterende HVAC-systemer.

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere