14.01.2022  |  EL  |  Byggeri

Ny varmeløsning til 400 lejligheder i Carlsbergbyen

Med teknologi fra virksomheden Uponor VVS i de høje bygninger, har det tilførte vand på hver etage allerede gulvvarme-temperatur.

I Carlsbergbyen på Frederiksberg opføres der nye ejerlejligheder i Dahlerups Tårn og karréen Carolines Hus samt i Vogelius Tårn med de tilhørende karréer Kjeldahl Hus, Forchammer Hus og Djærup Hus. I alt 403 nye boliger, der alle er solgt, med forventet indflytning i 2022.

De høje bygninger benytter sig af teknologi fra virksomheden Uponor VVS, som sikrer gulvvarme-temperatur til det tilførte vand.

”Løsningen er utraditionel ved at bruge det, der kaldes blandet vand. Hvor vandets temperatur allerede er omdannet til gulvvarmetemperatur. Så i stedet for, at man kører frem med et rør på 40 millimeter i diameter, skal man have et 110 millimeter rør op gennem tårnene, som begge er 80 meter høje. Der er brug for en større volumen, fordi vandet med sin lavere temperatur bærer mindre energi.”

Dynamiske ventiler gør fordelere unikke

Modsat traditionelle systemer, hvor man har en shunt på hver etage og blander vandet dér, er der nu et fordelerrør med dynamiske indsatse på hver gulvvarmekreds.

Teknisk set regulerer de dynamiske ventiler hver enkelt kreds på selve gulvvarme-manifolden og afbalancerer den vandmængde, som den enkelte kreds skal have.

LÆS OGSÅ: Danmarks højeste boligbyggeri kræver hidtil usete løsninger

En dynamisk ventil afgiver under alle forhold den vandmængde, der er behov for, og den er indstillet til – uafhængigt af, om der skulle opstå trykvariationer. I højhuse som Dahlerups Tårn og Vogelius Tårn vil dette forhindre, at etagerne kan ’stjæle fra hinanden’. En unik ting ved fordelerne, der også er udstyret med virksomheden Uponors almindelige styring af temperaturen i hvert enkelt rum.

Løsningen er også valgt, fordi indsatsene kan optage et stort differenstryk. Så selv om trykkene er tårnhøje, har det ikke været nødvendigt at installere en trykdifferensregulator i systemet.

”Denne løsning virker i princippet som et radiatoranlæg, hvor vandmængderne uden blande-shunte går direkte ind på etagerne. En traditionelt udført radiator-installation med gulvvarme, som man ved er driftsikker, pålidelig. Dette er naturligvis et vigtigt parameter for bygningernes fremtidige drift”, siger produktchef Jesper Hansen fra Uponor VVS.

Planer for hver lejlighed

Ken Bøgh er tilfreds med samarbejdet om det store projekt:

”Uponor har lavet en varmetabsberegning sammen med den rådgivende ingeniør – og i forbindelse med monteringen af gulvvarmeslangerne får vi en udlægningsplan af hver lejlighed. Her har Uponor tegnet slangerne ned på planen, så vi kan se princippet for selve udlægningen af dem”.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere