Med teknologi fra virksomheden Uponor VVS i de høje bygninger, har det tilførte vand på hver etage allerede gulvvarme-temperatur.
I Carlsbergbyen på Frederiksberg opføres der nye ejerlejligheder i Dahlerups Tårn og karréen Carolines Hus samt i Vogelius Tårn med de tilhørende karréer Kjeldahl Hus, Forchammer Hus og Djærup Hus. I alt 403 nye boliger, der alle er solgt, med forventet indflytning i 2022.
De høje bygninger benytter sig af teknologi fra virksomheden Uponor VVS, som sikrer gulvvarme-temperatur til det tilførte vand.
”Løsningen er utraditionel ved at bruge det, der kaldes blandet vand. Hvor vandets temperatur allerede er omdannet til gulvvarmetemperatur. Så i stedet for, at man kører frem med et rør på 40 millimeter i diameter, skal man have et 110 millimeter rør op gennem tårnene, som begge er 80 meter høje. Der er brug for en større volumen, fordi vandet med sin lavere temperatur bærer mindre energi.”
Dynamiske ventiler gør fordelere unikke
Modsat traditionelle systemer, hvor man har en shunt på hver etage og blander vandet dér, er der nu et fordelerrør med dynamiske indsatse på hver gulvvarmekreds.
Teknisk set regulerer de dynamiske ventiler hver enkelt kreds på selve gulvvarme-manifolden og afbalancerer den vandmængde, som den enkelte kreds skal have.
LÆS OGSÅ: Danmarks højeste boligbyggeri kræver hidtil usete løsninger
En dynamisk ventil afgiver under alle forhold den vandmængde, der er behov for, og den er indstillet til – uafhængigt af, om der skulle opstå trykvariationer. I højhuse som Dahlerups Tårn og Vogelius Tårn vil dette forhindre, at etagerne kan ’stjæle fra hinanden’. En unik ting ved fordelerne, der også er udstyret med virksomheden Uponors almindelige styring af temperaturen i hvert enkelt rum.
Løsningen er også valgt, fordi indsatsene kan optage et stort differenstryk. Så selv om trykkene er tårnhøje, har det ikke været nødvendigt at installere en trykdifferensregulator i systemet.
”Denne løsning virker i princippet som et radiatoranlæg, hvor vandmængderne uden blande-shunte går direkte ind på etagerne. En traditionelt udført radiator-installation med gulvvarme, som man ved er driftsikker, pålidelig. Dette er naturligvis et vigtigt parameter for bygningernes fremtidige drift”, siger produktchef Jesper Hansen fra Uponor VVS.
Planer for hver lejlighed
Ken Bøgh er tilfreds med samarbejdet om det store projekt:
”Uponor har lavet en varmetabsberegning sammen med den rådgivende ingeniør – og i forbindelse med monteringen af gulvvarmeslangerne får vi en udlægningsplan af hver lejlighed. Her har Uponor tegnet slangerne ned på planen, så vi kan se princippet for selve udlægningen af dem”.
-AKJ
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Sanitet

Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil
Uponor Building Solutions har sat ambitiøse mål for reduktion af udledninger af drivhusgasser og arbejder tæt sammen med branche og partnere for at nå dem. Læs her om deres rejse mod CO2-neutralitet, og om hvilke konkrete handlinger der giver effekt.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.