Nybyggere får varmen fra fælles varmepumpeanlæg

Inden længe kan grundkøbere i Vester Nebel som nogle af de første i landet koble deres hus til et fælles jordvarmeanlæg. Og det er ifølge Trefor Varme noget, vi kommer til at se mere af.

Med det nye jordvarmeanlæg er det muligt indirekte at bruge både sol- og vindenergi i den kollektive varmeforsyning, fortæller Jan Christensen, ingeniør ved Trefor Varme. Arkivfoto..

Som nogle af de første i landet får grundkøbere i Vester Nebel nu mulighed for at tilslutte deres hus til et kollektivt varmesystem, hvor varmen kommer fra et varmepumpeanlæg.

Det sker, efter at Trefor Varme og Kolding Kommune har besluttet at gå sammen om at etablere miljøvenlig varmeforsyning i grundudstykning i Vester Nebel i Jylland.

Dermed bliver varmeforsyningen i den nye udstykning både grøn, prisbillig og fremtidssikker:

”I Kolding Kommune har vi gennem mange år arbejdet for en miljøvenlig varmeforsyning, blandt andet som en del af Energialliancen i samarbejde med andre kommuner i Trekantsområdet”, siger Jakob Sønderskov Weber, der er miljøchef i Kolding Kommune, og fortsætter:

”Med det nye jordvarmeanlæg udvider vi paletten af muligheder og kan tilbyde de kommende nybyggere en både miljø- og prisvenlig mulighed for at opvarme deres hus”.

Læs også: Fem virksomheder med i varmepumpe-støtteordning

Flere tilsvarende anlæg i fremtiden
Bag projektet står Trefor Varme, der også står for etablering og drift af det nye anlæg:

”Kolding Kommune havde et ønske om kollektiv varmeforsyning til den nye udstykning, men da det ikke umiddelbart var muligt at få traditionel fjernvarme til området, kiggede vi på andre bæredygtige løsninger”, fortæller Jan Christensen, der er ingeniør ved Trefor Varme.

Ifølge ham faldt valget på det nye jordvarmeanlæg, da det gør det muligt indirekte at bruge både sol- og vindenergi i den kollektive varmeforsyning:

”Det er første gang, vi baserer varmeforsyningen på et varmepumpeanlæg, men vi er sikre på, at vi vil se flere tilsvarende anlæg i fremtiden”.

Læs også: Nyt varmeanlæg kan lagre energi særdeles effektivt

Som at bo i et område med fjernvarme
Det fælles varmepumpeanlæg i Vester Nebel betyder i praksis, at boligejere i den nye udstykning vil opleve det, som om de bor i et område med fjernvarme.

De betaler en abonnementspris og en forbrugsafregnet pris, der er identisk med prisen på fjernvarme til Trefor Varmes øvrige kunder. Boligejerne slipper for investering i og drift af egne avancerede varmeproduktionsanlæg:

”Det er vigtigt for os at afprøve forskellige modeller, så vi hele tiden er på forkant med udviklingen på forsyningsområdet, og derfor har Kolding Byråd valgt at betale et projektbidrag til hver grund, så projektet bliver muligt, og hele udstykningen kan forsynes fra det fælles anlæg”, siger Jakob Sønderskov Weber, der samtidig oplyser, at det beboerne også har mulighed for en individuel løsning, hvis det er det, de foretrækker.

- EL

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

01.04.2025Installator.dk

Hurtigt voksende teknikentreprenør åbner ny afdeling - igen

31.03.2025Belimo A/S

Sponseret

Arbejder du i BIM, er det nemt at bruge Belimos produkter

31.03.2025Installator.dk

Bauhaus ansætter ny varehuschef i Odense

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup