Nybyggere får varmen fra fælles varmepumpeanlæg
Inden længe kan grundkøbere i Vester Nebel som nogle af de første i landet koble deres hus til et fælles jordvarmeanlæg. Og det er ifølge Trefor Varme noget, vi kommer til at se mere af.
Som nogle af de første i landet får grundkøbere i Vester Nebel nu mulighed for at tilslutte deres hus til et kollektivt varmesystem, hvor varmen kommer fra et varmepumpeanlæg.
Det sker, efter at Trefor Varme og Kolding Kommune har besluttet at gå sammen om at etablere miljøvenlig varmeforsyning i grundudstykning i Vester Nebel i Jylland.
Dermed bliver varmeforsyningen i den nye udstykning både grøn, prisbillig og fremtidssikker:
”I Kolding Kommune har vi gennem mange år arbejdet for en miljøvenlig varmeforsyning, blandt andet som en del af Energialliancen i samarbejde med andre kommuner i Trekantsområdet”, siger Jakob Sønderskov Weber, der er miljøchef i Kolding Kommune, og fortsætter:
”Med det nye jordvarmeanlæg udvider vi paletten af muligheder og kan tilbyde de kommende nybyggere en både miljø- og prisvenlig mulighed for at opvarme deres hus”.
Læs også: Fem virksomheder med i varmepumpe-støtteordning
Flere tilsvarende anlæg i fremtiden
Bag projektet står Trefor Varme, der også står for etablering og drift af det nye anlæg:
”Kolding Kommune havde et ønske om kollektiv varmeforsyning til den nye udstykning, men da det ikke umiddelbart var muligt at få traditionel fjernvarme til området, kiggede vi på andre bæredygtige løsninger”, fortæller Jan Christensen, der er ingeniør ved Trefor Varme.
Ifølge ham faldt valget på det nye jordvarmeanlæg, da det gør det muligt indirekte at bruge både sol- og vindenergi i den kollektive varmeforsyning:
”Det er første gang, vi baserer varmeforsyningen på et varmepumpeanlæg, men vi er sikre på, at vi vil se flere tilsvarende anlæg i fremtiden”.
Læs også: Nyt varmeanlæg kan lagre energi særdeles effektivt
Som at bo i et område med fjernvarme
Det fælles varmepumpeanlæg i Vester Nebel betyder i praksis, at boligejere i den nye udstykning vil opleve det, som om de bor i et område med fjernvarme.
De betaler en abonnementspris og en forbrugsafregnet pris, der er identisk med prisen på fjernvarme til Trefor Varmes øvrige kunder. Boligejerne slipper for investering i og drift af egne avancerede varmeproduktionsanlæg:
”Det er vigtigt for os at afprøve forskellige modeller, så vi hele tiden er på forkant med udviklingen på forsyningsområdet, og derfor har Kolding Byråd valgt at betale et projektbidrag til hver grund, så projektet bliver muligt, og hele udstykningen kan forsynes fra det fælles anlæg”, siger Jakob Sønderskov Weber, der samtidig oplyser, at det beboerne også har mulighed for en individuel løsning, hvis det er det, de foretrækker.
- EL