26.08.2016  |  EL  |  Sikring

Nye elinstallationer mindsker brandfare på museum

Skou Gruppens elektrikere blev tidligere på året færdige med at udskifte gamle elinstallationer på hele 1. sal og tagetagen på Designmuseum Danmark. Arbejdet er udført for at reducere brandfaren på det gamle museum.

Om Skou Gruppen

  • Skou Gruppen er en entreprenørvirksomhed, der udfører hoved- og totalentrepriser samt store tømrer- og mureropgaver for professionelle kunder. Virksomheden har speciale i komplicerede renoveringer.
  • Skou Gruppen beskæftiger over 150 ansatte, dækker hele Storkøbenhavn og har hovedkontor i Hørsholm. Blandt medarbejderne er Skou Gruppens egne murere, snedkere, tømrer og elektrikere.
  • Virksomhedens el-afdeling har tyve medarbejdere og blev etableret, da Bachman El-teknik blev en del af Skou Gruppen. 
  • Skou Gruppen vedligeholder ejendomme på flerårige serviceaftaler for syv kommuner i hovedstadsområdet, Region Hovedstaden, Forsvaret og EU's Miljøkommission. Desuden vedligeholder virksomheden cirka 20 kirker over hele Sjælland og arbejder for mange andre offentlige bygherrer.

Kilde: skougruppen.dk

En tagrenovering for cirka to år siden afslørede, at Designmuseum Danmark havde gamle elinstallationer, der udgjorde en stor brandfare. Installationerne bestod flere steder af gamle stofledninger, som over tid var blevet møre og var begyndt at smuldre. Desuden fandt man også en del løse forbindelser. Det betød, at der var fare for kortslutninger og dårlige forbindelser, som kan starte en brand.

”Vi har gennemgået hele 1. sal og tagetagen for at finde og udskifte gamle stofledninger og har kontrolleret alle stikkontakter, afbrydere og dåser. Vi har udskiftet samtlige stofledninger og lavet nye kabelinstallationer. De nye installationer gør, at brandfaren er markant minimeret, og installationerne kræver ikke vedligehold de næste mange år”, fortæller Erik Paludan, chef for Skou Gruppens el-afdeling, der udfører opgaven i hovedentreprise for Designmuseum Danmark. 

Han fortsætter:

”Flere steder på museet har vi i samme ombæring opsat bevægelsesmeldere, der slukker lyset, når der ikke er bevægelse i rum eller gange. Det vil reducere museets strømforbrug”.    

Elinstallationer bag 1.700 kvadratmeter isolering
Den nylige tagrenovering satte rammen for det arbejde, som Skou Gruppens elafdeling har udført. Håndværkerne måtte fjerne 1.700 kvadratmeter ny isolering for at få plads til at udføre arbejdet og lagde efterfølgende isoleringen tilbage igen. Derfor blev Skou Gruppens egne tømrere også inddraget i arbejdet.

”Vi har været opmærksomme på ikke at skade isoleringen for at holde bygherres udgifter nede. Derfor har vi kunne genbruge de fleste batts (isoleringsplader, red.). Men nogle steder har vi været nødt til at lægge nye batts, fordi de skulle skæres til for at give plads til de nye elinstallationer. Her kom vores tømrere ind i billedet”, forklarer Erik Paludan.    

Respekt for den gamle bygning
Designmuseum Danmark ligger i hjertet af København i en gammel rokokobygning, der blev opført i perioden 1752-57. I starten af 1920’erne blev den gamle bygning restaureret, og Designmuseum Danmark flyttede ind. I dag er museet et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industrielt design, kunstindustri og kunsthåndværk.     

Det kræver både den rette erfaring og omhu at udføre håndværk i en flere hundrede år gammel bygning som designmuseet, der er hjem for mange værdifulde, historiske genstande.

Læs også: Høyrup & Clemmensen gør DTU skoleklar

”Vi er vant til at udføre denne type arbejde i ældre bygninger i Københavnsområdet. Det har stor betydning for effektiviteten og kvaliteten af vores arbejde, fordi vi kender til faldgruber og vanskeligheder. Men det er klart, at denne opgave har krævet ekstra omhu fra vores side, hvad angår fx afdækning og beskyttelse af de mange værdifulde genstande, fordi vi arbejder på et museum, som samtidig har været i brug”, siger Erik Paludan.  

Netop fordi museet var i brug, skulle arbejdet hver dag koordineres mellem Skou Gruppens el-formand André Kjøller og museet, så de vidste, hvor på museet der blev slukket for strømmen den pågældende dag. Ifølge Skou Gruppen kom hverken besøgende eller udstilling til at mærke renoveringen, der foregik over en tre måneders periode, på grund af den daglige koordinering. 

- JKK 

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

Redaktør, Installator.dk

Uddannelse: cand.comm. i journalistik og historie, Roskilde Universitet 2009. Tidligere job: journalist på erhvervsmagasinerne SCM og CSR, Horisont Gruppen a/s, redaktør samt journalist på magasinet Lederne, pressemedarbejder, Lederne.Fokusområder: teknologi, ledelse og virksomhedsdrift, arbejdsmarkedspolitik og samfundsforhold.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere