Nye finansieringsmodeller åbner for omkostningsfrie energirenoveringer
Energirenoveringer er omkostningsfulde. Men med nye finansieringsordninger kan det blive helt gratis for bygningsejere at energirenovere og dermed opnå en besparelse på energiforbruget på længere sigt. Det kaldes også ”Energy-Savings-as-a-Service”.
Med det nye udstyr kan hotellet blandt andet styre varmen med mobiltelefoner..
Energirenoveringer behøver ikke blot at være en nødvendig, sur udgift for bygningsejere. Mange bygningsejere står over dog over for et dilemma, når det kommer til energirenoveringer. På den ene side er der et stort potentiale i at energiforbedre en bygning. Men ofte viser det sig at være så omkostningsfuldt, at planerne må skrinlægges.
Med alternative finansieringsmodeller kan energirenoveringer dog vise sig at blive en rentabel investering både for bygningsejerne, forsyningsselskaberne og de virksomheder, som udfører renoveringerne.
Energibesparelser som en service
Dette er grundlaget for et nyt partnerskab mellem Grundfos og Danske Hoteller. Med modellen ”Energy-Savings-as-a-Service” udfører Grundfos energirenoveringer omkostningsfrit på Østergaards Hotel i Herning.
Det er Grundfos, som bærer alle omkostninger i forbindelse med renoveringerne. Udgifterne dækkes af Hotel Østergaards besparelser på energiforbruget, som bliver delt ligeligt mellem hotellet og Grundfos. Det koster dermed ingenting for hotellet. Hvis renoveringerne ikke giver nogen besparelser, hæfter Grundfos fortsat alene for omkostningerne.
Det er dog en klar forventning fra Grundfos’ side, at varmeforbruget efter de udførte besparelser vil blive reduceret med 10-20 procent. Østergaards Hotel forventer at spare 60.000 kWh om året på varmeforbruget.
”Vi tilbyder modellen, fordi den giver vores kunder mulighed for at gøre en aktiv forskel for miljøet uden økonomiske omkostninger. Vi har valgt at bære omkostningerne, fordi vi føler os trygge ved, at løfterne om besparelser bliver indfriet”, sagde Jan Warrer, general manager i Grundfos Danmark i forbindelse med annonceringen af aftalen med Danske Hoteller i november.
”Vi tilbyder modellen, fordi den giver vores kunder mulighed for at gøre en aktiv forskel for miljøet uden økonomiske omkostninger”.
Jan Warrer, general manager i Grundfos Danmark
Rent praktisk får Grundfos indsigt i hotellets energiforbrug og udfører energirenovering og servicering over syv år. Renoveringen påbegyndes i starten af 2020, hvor Grundfos vil lave udskiftninger i hele fjernvarmesystemet på Østergaards Hotel.
Østergaards Hotel er bygget i 1962, og derfor er renoveringerne tiltrængte. Med det nye udstyr kan hotellet blandt andet styre varmen med mobiltelefoner.
Ove Jørgensen er hoteldirektør for Østergaards Hotel og på samme tid CSR-manager for Danske Hoteller.
Han forventer, at energiforbruget efter renoveringerne nedbringes, hvilket vil give hotellet en mere bæredygtig profil og derudover en bedre oplevelse for hotellets gæster.
”Med det nye fjernvarmesystem vil vores gæster komme til at opleve et meget bedre indeklima og en mere konstant varme”, siger Ove Jørgensen. Han tilføjer, at det betyder noget for gæsterne, at hotellerne indfører bæredygtige tiltag.
Grundfos forventer at udføre renoveringerne på Østergaards Hotel fra midten af januar og to uger frem. Efter tre måneder vurderer Grundfos og Danske Hoteller på baggrund af nye forbrugsmålinger, om det kan betale sig at igangsætte lignende renoveringer på Danske Hotellers øvrige hoteller med fjernvarme.
Og flere af sådanne aftaler kan være vejen frem mod flere energirenoveringer.
En win-win for kunde og leverandør
Selvom ”Energy-Savings-as-a-Service” er et relativt nyt koncept i Danmark, er modellen i flere år blevet benyttet i udlandet.
Mange steder har man i flere år benyttet sig af den sammenlignelige ESCO-model, hvor de såkaldte Energy Service Companies (ESCO’er) finansierer og udfører renoveringer og derefter får dækket udgifterne gennem besparelserne på energiforbruget. Herhjemme har ESCO’erne primært haft en rådgivende funktion og stået for selve renoveringen, men uden at finansiere den.
Modellen er på mange måder en win-win for både kunden og ESCO-udbyderen, som typisk er et energiselskab. For kunden er energirenoveringen gratis, og ESCO-udbyderen garanterer besparelsen. Men også for energiudbyderen er det en solid investering, da man ofte tjener mere på at sænke energiforbruget end på at levere mere energi.
Om ”Energy-Savings-as-a-Service”:
Inden renoveringen beregnes bygningens nuværende energiforbrug ud fra de seneste tre års energiregnskaber. Når renoveringen er gennemført, sammenlignes det nye energiforbrug med udgangspunktet. Alle omkostninger i forbindelse med renoveringen bæres af Grundfos, mens den realiserede besparelse deles mellem hotellerne og Grundfos.
Modellen er særligt egnet til virksomheder, som er presset på økonomien og derfor ikke har kapital til at iværksætte større anlægsprojekter. Derfor er modellen også overvejende blevet benyttet i den offentlige sektor, eksempelvis i forbindelse med renoveringsprojekter på skoler og hospitaler.
Aftalen mellem Grundfos og Danske Hoteller er dog et bevis på, at modellen også kan benyttes i det private.
”I vores branche er det generelt svært at låne penge. Vi må hele tiden prioritere, og vi havde nok ikke fået lavet renoveringerne, før det var yderst nødvendigt, hvis ikke det var for samarbejdet med Grundfos. Derfor er det en super model”, siger Ove Jørgensen.