09.06.2022  |  EL  |  El-materiel

Nye krav til svejseudstyr – stelklemmer og elektrodeholdere

De nye udgaver af standarderne for henholdsvis stelklemmer til svejsereturstrøm og elektrodeholdere til lysbuesvejsning er netop blevet harmoniserede. Derfor træder nye krav til stelklemmer og elektrodeholdere i kraft fra d. 21. juni 2023.

Svejsning er en vigtig del af fremstillingen af større konstruktioner som vindmøller, skibe, bygninger, fabrikskonstruktioner med flere. Især lysbuesvejsning er udbredt i store dele af den tunge industri. Det fortæller Dansk Standard i en ny pressemeddelelse.

De generelle standarder for lysbuesvejsningsmaskiner, standarderne i DS/EN IEC 60974-serien, er med til at øge sikkerheden i svjeseprocesser og -maskiner og sikre en høj produktkvalitet. I 2021 udkom to nye udgaver af to standarder i serien. De to standarder gælder henholdsvis elektrodeholdere, DS/EN IEC 60974-11, og stelklemmer til svejsereturstrøm, DS/EN IEC 60974-13, som blandt andet er med til at garantere en sikker overførsel af strøm.

Standarderne er harmoniserede

Standarderne for elektrodeholdere og stelklemmer er nu blevet harmoniserede under lavspændingsdirektivet. Derfor træder nye minimumskrav til stelklemmer til svejsereturstrøm i kraft fra d. 21. juni 2023.

”Harmoniseringen betyder, at standarderne relaterer sig direkte til EU-direktivet for lavspænding, og ved at følge standarderne er du som fabrikant sikker på at opfylde de sikkerhedskrav, der stilles i direktivet”, siger Søren Storm, seniorkonsulent i Dansk Standard, og tilføjer:

”Ydermere skal man som importør og distributør være særligt opmærksom på at handle med fornøden omhu og altså også forholde sig til de nye minimumskrav, der stilles i standarderne.”

LÆS OGSÅ: Algoritmer skal beskytte energisystemer mod hackerangreb

De nye standarder kan købes i webshoppen, så din virksomhed kan være forberedt på de kommende krav i 2023.

DS/EN IEC 60974-11:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 11: Elektrodeholdere

DS/EN IEC 60974-13:2021 Udstyr til lysbuesvejsning – Del 13: Stelklemmer til svejsereturstrøm

Se også Dansk Standards kurser om el-sikkerhed og CE-mærkning som hjælp til sikker installation og markedsføring.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere