Nye teknologineutrale krav til ventilation glæder dansk cleantech-virksomhed
Den 1. januar 2021 blev en række ventilationsbestemmelser i bygningsreglement 2018 (BR18) ændret, med det formål at videreføre eksisterende kravniveau til indeklima.
Konkret er der blevet ændret i kravene til de ventilationsanlæg, der anvendes til at ventilere boliger, der ikke er enfamiliehuse. Med de nye regler er det således ikke længere kun mekaniske ventilationsanlæg med forvarmning af indblæsningsluften, der kan anvendes i denne type byggerier. Derudover bliver kravene til de ventilationsanlæg, der anvendes til at ventilere daginstitutioner og skoler, også gjort teknologineutrale. Det betyder, at man fremover ikke nødvendigvis skal anvende mekaniske ventilationsanlæg med både indblæsning og udsugning, samt varmegenvinding, der forvarmer indblæsningsluften.
Den danske cleantech-virksomhed Windowmaster International A/S udvikler, fremstiller og distribuerer ventilationsprodukter og -systemer til erhvervsbyggeindustrien, og hos virksomheden vækker de nye regler stor begejstring:
”Vores virksomhed har en klar målsætning om at give folk det bedste og mest sikre indeklima i verden på en bæredygtig og intelligent måde. Vores virksomhed lever i høj grad af at udvikle nye og innovative produkter, og det er derfor også helt afgørende, at reguleringen følger med. De nye teknologineutrale bestemmelser i bygningsreglementet er et meget positivt skridt i den rigtige retning, og det vil gavne både forbrugere, virksomheder og klimaet”, udtaler Erik Boyter, der er CEO hos WindowMaster International A/S.
Med de nye regler kan man fremover finde alternative løsninger til mekaniske ventilationsanlæg. Det er dog en forudsætning, at det alternativ, man vælger, overholder bygningsreglementets bestemmelser, og at løsningen ikke medfører et højere energiforbrug, end et mekanisk ventilationsanlæg ellers ville have gjort.
-CH