17.03.2015  |  VVS  |  Sanitet

Nye armaturer sikrer lufthavnen million-besparelser

Nye intelligente armaturer i Københavns Lufthavn kan betyde besparelser på tre millioner kroner årligt, viser nye test. Lufthavnen er allerede nu ved at installere de vandbesparende armaturer.

Om besparelserne i lufthavnen

Ca. 70.000 gæster om dagen

Totale vandforbrug: 326.216 m3/år svarende til ca. 5 mio. kr (heraf CPH’s eget forbrug = 194.732 m3)

Forventet besparelse: 2,5 kr./vandhane pr dag (ift til 1-grebs-armaturer) = 900 kr. om året

4,1 kr. /vandhane pr dag (ift til 2-grebs-armaturer) = 1.500 kr. om året

Tilbagebetalingstid: under 2 år pr vandhane (inkl. montering og indkøb)

Kilde: Ostnor

Der er mange penge at hente, og meget vand at spare, hvis lufthavnen erstatter sine nuværende vandhaner med intelligente vandbesparende armaturer. Potentielt kan lufthavnen spare tre millioner kroner ved udskiftningen, viser nye test foretaget af Ostnor.

Læs også: Over en kvart million sparet i CPH

Testen er gennemført i lufthavnens Terminal 2, hvor der er udskiftet armaturer på 12 håndvaske på et af de mest travle toiletter. Udgangspunktet var et miks af både 1- og 2-grebs-armaturer, og resultatet var både vand- og pengebesparelser: cirka 1.500 kroner i årlig besparelse per 2-grebs-hane og tilsvarende cirka 900 kroner i årlig besparelse, når der blev testet op mod en moderne 1-grebs-hane. Testen viste desuden en samlet vandbesparelse på 24 procent, mens det varme vand blev reduceret med 66 procent. Testen blev foretaget over 28 dage.

”Vi startede med at sætte målere op for at dokumentere det nøjagtige vandforbrug på håndvaskene. Efter 14 dage skiftede vi de eksisterende armaturer ud med et miks af elektroniske FM Mattsson-vandhaner og et-grebs armaturer med såkaldt koldstart. Og ret hurtigt tegnede der sig et mønster af meget store besparelser”, siger energirådgiver Claus Jønsson fra Ostnor Danmark, der er firmaet bag de svenske vandhaner Mora og FM Mattsson samt danske Damixa.

Læs også: Boligforening sparer vand for millioner

Efterfølgende har lufthavnen købt 250 nye vandhaner og udskiftet armaturer i administrationsbygningen samt på de store toiletter på begge sider af sikkerhedszonen.

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Meier

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere