18.02.2010

Nyt bygningsreglement skærper krav til ventilationsproducenter

Det kommende bygningsreglement stiller krav om at energiforbruget i nybyggede huse reduceres med 25 %. Konsekvensen bliver, at naturlig ventilation glider helt ud af markedet til fordel for energieffektive mekaniske ventilationsanlæg, lyder det fra ekspert.

Med det kommende bygningsreglement, som ventes at træde i kraft senere i år, bliver kravene til hvor meget energi nybyggede huse må bruge strammet. Det nye minimumskrav bliver 25 procent lavere end i det nuværende reglement fra 2008 – eller hvad der i dag svarer til kravene i lavenergiklasse 2.

Stramningen vil betyde et øget pres på producenterne af ventilationsanlæg for at levere mere energieffektive anlæg, mener civilingeniør Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut. Mekanisk ventilation er nemlig en stor energisluger i nybyggede huse, og har derfor stor indflydelse på det samlede energiregnskab.

Christian Drivsholm mener, at man vil se to overordnede tendenser på ventilationsmarkedet, som følge af det kommende Bygningsreglement for 2010. Den ene er, at naturlig ventilation stille og roligt vil glide ud af markedet.

”I dag er der stadig mange huse, der bliver bygget med naturlig ventilation i form af friskluftsriste i vinduerne, og det er selvfølgelig en løsning, der ikke bruger strøm. Men løsningen har også den kæmpe ulempe, at man hiver iskold luft ind i bygningen og sender 20 grader varm luft ud. Der er ingen varmegenvinding, så der skal bruges masser af energi på at opvarme den kolde luft. Den procedure vil med tiden komme til at udgøre en større og større del af det samlede energiforbrug, så jeg spår, at vi vil se færre og færre nybyggede huse med naturlig ventilation,” siger Christian Drivsholm og tilføjer:

”Man skal også have for øje, at nybyggede huse i dag skal være meget tætte. Dermed vokser behovet for, at man virkelig får den ventilation, der er brug for. Ellers risikerer man dårlig luftkvalitet og problemer med fugt. Hvis man vælger mekanisk ventilation frem for naturlig er det nemmere at kontrollere helt præcist, hvor meget og hvor lidt ventilation, man får.”

Bedre varmegenvinding
Den anden store tendens som, Christian Drivsholm mener, vil præge ventilationsmarkedet i de kommende år, er en øget fokus på, hvor meget strøm ventilationsanlæggene bruger og hvor effektiv varmegenvindingen er. I bygningsreglementet for 2008 lyder kravet, at ventilationsanlæg med varmegenvinding skal genanvende mindst 65 procent af den varme, der suges ud. Den procentdel vil blive hævet til 70 procent i det nye bygningsreglement, og i 2015 ventes den at blive hævet yderligere en tand.

I fremtiden vil vi derfor se langt flere huse, der er født med et mekanisk ventilationsanlæg, der har et meget lavt strømforbrug fra ventilatorerne, og som varmegenvinder næsten al energien, spår Christian Drivsholm.

Nye krav er ikke barske
Han mener ikke, at de nye krav er specielt hårde for de cirka ti danske virksomheder, som producerer ventilationsanlæg.

”Kravene er ikke specielt barske, men der vil være enkelte danske ventilationsproducenter, der kan få problemer med at opfylde kravene. Det er dem som – hårdt sagt - har sovet i timen, og ikke har gjort nok for at gøre deres anlæg energieffektive i tide. Men der er ingen undskyldninger, for man laver aldrig et bygningsreglement, som ikke kan opfyldes,” understreger han.

Christian Drivsholm peger på at designet af selve ventilationsaggregatet og den motor, der bliver anvendt er meget afgørende for, hvor lavt energiforbruget kan blive, og nævner i samme åndedrag, at monteringen af anlægget er uhyre vigtig.

”Hvis ikke anlæggets tilhørende kanalsystem er monteret rigtigt, så er der fare for et stort tryktab i systemet, som koster i det samlede energiforbrug.”

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere