Nyt dataprojekt baner vejen til beregninger af bygningers klimaaftryk
Det nordiske samarbejde, Nordic Sustainable Construction, vil styrke arbejdet med bygningers klimabelastning på tværs af Norden. Derfor har de igangsat et nyt dataprojekt med fokus på digitalisering af data fra BIM modeller og tilhørende læringsmateriale for at bane vejen til en hurtigere og mere ensrettet beregning af bygningers klimaaftryk.
Når vi skal bygge mere klimavenligt og derfor beregne bygningers klimaaftryk, er et stort datagrundlag og digitalisering vigtige elementer, der både vil skrue tempoet op for og lette den grønne udvikling af byggeriet. For hvis man ikke kan måle det, kan man ikke ændre det.
Derfor har Nordic Sustainable Construction igangsat et projekt om digitale værktøjer og digitalisering af bygningers livscyklusvurderinger (LCA). Projektets formål er at ensrette den måde, vi skal beregne bygningers CO2 aftryk på tværs af Norden.
Ved at anvende digitale værktøjer som BIM-software og integrere dem med fælles nordiske definitioner af bygningers livscyklusvurderinger, kan man lette dokumentationsbyrden og styrke beslutningsgrundlaget ved beregninger af bygningers klimaaftryk. Samtidig forbedres vores forståelse af, hvad vores bygningsmasse indeholder betydeligt, og det bliver lettere at se, om man lever op til klimamål eller ej.
For at opnå disse fordele, som er væsentlige skridt i arbejdet om at sænke bygningers klimaaftryk, vil projektet udvikle vejledninger for bygningers livscyklusvurderinger udført ved hjælp af BIM-software samt tage højde for den nordiske ensretning af livscyklusvurderinger.
”Vi er nødt til at strømline bygningers livscyklusvurderinger. Derfor er digitale værktøjer helt essentielle”, fortæller Maria Tiainen, senior specialist ved Finlands miljøministerie, og fortsætter:
”Lige nu udvikler vi BIM-modeller samt vejledninger for udregning af klimaaftryk ud fra disse modeller, da de fungerer som en katalysator for bygningers livscyklusvurderinger”.
Dataprojektet blev sendt i offentligt udbud af Finlands Miljøministerie, som er ansvarlige for arbejdet om nordisk harmonisering af LCA i programmet Nordic Sustainable Construction.
Projektet blev vundet af BIM4LCA konsortiet bestående af det finske forskningscenter VTT A/S (koordinator), Granlund A/S, Gravicon A/S og Insinööritoimisto Kallinen A/S (ARKCON). Konsortiet har partnere fra andre nordiske lande, som støtter forskningen, og sammen vil de nu udvikle vejledninger, som letter BIM-baseret LCA på tværs af Norden.
”Når man arbejder for yderligere nordisk integrering af bygningers livscyklusvurderinger er digitalisering og BIM essentielt, da det medvirker til at minimere fejl og omkostninger. Derfor ser vi frem til at integrere BIM og LCA-værktøjer yderligere for at lette vejen til beregning af bygningers livscyklusvurderinger i den nordiske byggebranche”, siger seniorforsker Rita Lavikka fra VTT.
Læs også: Der efterlyses markante ændringer for byggeriet
Projektet skal også udvikle nordiske referencebygninger for at validere, hvordan de forskellige BIM plugins og LCA-værktøjer præsterer. På denne baggrund, vil BIM4LCA konsortiet udvikle online læringsværktøjer for nordiske universiteter og professionel brug, som udvikles på baggrund af høring af interessenter for at matche byggebranchens behov.
- PiB