Nyt "energitag" og METRO Delta gør Birger 100 % selvforsynende
I denne case har CEO og stifter af solcelleproducenten RACELL, Yakov Safir, inviteret os med ud til kunden, Birger. Her ser vi, hvordan etableringen af et fuldt solcelletag samt 2 x METRO Delta varmepumper har gjort Birgers energiproduktion helt ekstraordinær stor.
I en ny case skal vi møde Yakov Safir, der er CEO og stifter af RACELL. RACELL arbejder hver dag med at forene funktionalitet og design i produktionen af paneler, der kan producere både strøm og varme.
I Yakovs seneste projekt har han spillet en afgørende rolle i at omdanne et parcelhus i Helsinge til et overflødighedshorn af energiproduktion. Du kan høre mere om, hvordan det hele gik til her.
Et selvforsyningsanlæg, der kan lave så meget energi på så lille et areal, det tror vi er fremtiden
Yakov Safir
Birger skulle have nyt tag
Det startede med, at tømrermester Birger Bjerregaard skulle have udskiftet det gamle eternittag. Derudover ville han gerne have fjernet skorstenen og det gamle gasfyr.
Når man nu alligevel skulle i gang med at rive taget op, begyndte Birger at overveje, om det mon var muligt samtidig at foretage nogle energioptimeringer af det gamle parcelhus.
Så ringede Yakov
Yakov fra RACELL blev gjort opmærksom på Birgers planer, og ringede fluks til ham med et forslag: Hvad med, at få PVT- og solcellepaneler til at udgøre hele tagkonstruktionen? På den måde genereres massiv overskudsenergi til både varmeproduktion og til strøm til hus og elbilen. Og så ser det endda flot ud.
Birger var ikke et sekund i tvivl og hoppede i med begge ben.
Og på den måde gik det til, at Birgers gamle eternittag er blevet udskiftet med et fuldt "energitag" bestående af både solcelle- og PVT-paneler.
Der skulle alligevel investeres en hel masse i et nyt tag, så hvorfor ikke lave det hele med paneler?
Yakov Safir
Producere mere energi end 6 parcelhuse
Efter monteringen af de mange PVT- og solcellepaneler, er det lykkedes RACELL at skabe et selvforsyningssystem, der kan producere op til 36.000 kWh om året.
Det er seks gange så meget, som et almindeligt parcelhus producerer årligt!
Med så meget energi vil Birger i fremtiden have rigelig med energi til både strøm- og varmeproduktion til sin bolig. Og ifølge Yakov vil han - hvis det bliver muligt fremtiden - dele sit energioverskud med naboerne.
2 x METRO Delta fordeler energien
Panelerne kan dog ikke stå for sig selv. For at sikre at alt den energi, der bliver genereret fra taget, vil blive effektivt fordelt til Birgers varme- og varmtvandsproduktion, skal de også bruge en effektiv varmeløsning.
Her gik valget med METRO THERMs METRO Delta. Delta'en er en væghængt væske-vand varmepumpe, der er yderst kompakt og ikke meget større end et gasfyr – og som opfylder RACELLs behov. Derudover er det en meget grøn varmeløsning, bl.a. fordi den benytter det mest miljøvenlige kølemiddel på markedet pt, nemlig R290 (propan).
Varmepumpen er yderst energieffektiv og har en imponerede SCOP på hele 6,2. Og ja, så er den naturligvis særligt velegnet til brug sammen med tagmonterede PVT-paneler.
Dog er METRO Delta hovedsageligt velegnet til mindre boliger, hvilket man jo ikke ligefrem kan sige om Birgers 272 m² villahus. Derfor blev der - for første gang nogensinde - installeret to Delta'er ved siden af hinanden, som sammen fordeler varme og varmt vand til hele boligen.
På sigt er det i øvrigt meningen, at de to METRO Delta’er skal kunne køre i et kaskadeforløb. Med en kaskadestyring vil den ene af varmepumperne styre belastningen mellem de to enheder, så der opnås et ensartet slid på begge enheder, hvilket bidrager til en større effekt af det samlede system.