07.03.2017  |  EL  |  Belysning

Indspark: Nyt LED-anlæg sikrer et kraftigt og driftssikkert arbejdslys

Et LED-anlæg opfyldte behovet for kraftigt og driftssikkert lys hos Nordforbrændingen.

Om skribenten

Rune S. Larsen er uddannet elinstallatør med videreuddannelse inden for LED. Han er forfatter til bogen "Lys-Emmiterende Dioder" og rådgiver om og står bag flere store danske LED-løsninger.

Rune S. Larsen er endvidere stifter af Normasym, som udvikler energieffektive LED-løsninger til det professionelle marked.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Nordforbrændingen er et el- og varmekraftværk i Hørsholm nord for København. Kraftværket modtager affald fra hele regionen, afbrænder det og omdanner det til energi i form af el og varme. Værket har en stor ’flåde’ af industrielle affaldsovne, der sørger for at lave affaldet om til fjernvarme til hele Nordsjælland. Men det meste af kraftværket var forældet, og borgmesteren af Hørsholm havde, sammen med direktøren for Nordforbrændingen, et ønske om at gøre kraftværket mere energieffektivt.

For at opfylde målsætningen om at gøre hele kraftværket mere energieffektivt, og dermed også mindre CO2-forurenende, ville Nordforbrændingen have et helt nyt belysningsanlæg. Nordforbrændingen havde brug for et kraftigt lysanlæg, som samtidigt skulle være meget driftssikkert – hvilket passer perfekt til et LED-anlæg. Arbejderne på kraftværket håndterer tung og kraftigt maskinel på daglig basis, som fx kraner og lastbiler, i områderne ved de store ovne. Det kræver en vis pålidelighed i lysstyrken omkring arbejdsområderne, så for at sikre medarbejdernes sikkerhed, og en konstant drift på kraftværket, var luxniveau og korrekt farvetemperatur nogle af de vigtigste parametre i projektet.

Fra lysstofrør til LED 
En omlægning af en sådan størrelse kræver forskellige kompetencer. I Normasym konsulterede og vejledte vi de ingeniører, der stod for projektet, for at sikre at anlægget levede op til de skærpede energikrav. Den oprindelige plan for projektet var, at der skulle installeres traditionelle T5-lysstofrør på hele kraftværket. Men i fællesskab kom de respektive ansvarlige for projektet på bedre tanker, da valget alligevel faldt på den mere energibesparende løsning; nemlig et komplet LED-anlæg. Valget blev truffet på baggrund af en simpel udregning, der tydeligt viste, at LED-anlægget ville være meget mere besparende i wattforbrug end den oprindelige plan med T5-lysstofrør.

Selve funktionsforholdene for LED-anlægget på Nordforbrændingen kunne ikke være meget bedre. Det høje tag, og den konstante luftgennemstrøm i den høje bygning, holder temperaturen nede, hvilket kan vise sig at resultere i ubegrænset levetid for LED-anlægget. Der blev valgt en neutral lysfarve på kraftværket, hvilket sikrer en klar belysning på tværs af alle kraftværkets arbejdsområder.

Arbejdere og lastbilchauffører, der dagligt manøvrerer tunge maskiner rundt inde på kraftværket, har siden LED-installationen blev tændt for første gang givet udtryk for deres tilfredshed i forhold til lysstyrke og dermed også det generelle arbejdsmiljø. Både borgmesteren af Hørsholm og direktøren for Nordforbrændingen har også deres grunde til at være tilfredse med LED-løsningen, da det som minimum vil sikre dem en energibesparelse på 50 procent.

Nordforbrændingen kan nu fortsætte arbejdet med at forsyne Nordsjælland med fjernvarme – med den forskel at arbejdet fremover gøres grønnere, billigere og i et flottere lys fra LED’erne. 

Mere fra Rune

Rune S. Larsen

LED-ekspert og stifter af Normasym ApS

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere