11.11.2015  |  VVS  |  Branchen

Indspark: Nyt marked ligger åbent for dine fødder

Som vvs’er lever man i en opbrudstid, hvor det er vigtigere end nogensinde at have en klar strategi og være bevidst om sin forretningsmodels fremtidssikring.

Lad os nu bare sige det, som det er. Vvs-branchen har været forkælet i mange år. Man har været beskyttet af regler og lovgivning som har gjort, at man ikke skulle forholde sig til de almindelige konkurrencevilkår som andre håndværksgrupper. Men den tid er forbi.

Man trues af internetvirksomheder, der sælger materialerne direkte til forbrugerne, og lavprisbyggemarkeder, der tilbyder at installere produkterne. Det har aldrig været lettere som forbruger at komme uden om sin vvs’er. Resultat og kvalitet er ikke den samme – men det er ikke vigtigt for alle forbrugere.

Læs også: Tekniq: Akut mangel på VVS-energilærlinge

Som vvs’er lever man altså i en opbrudstid, hvor det er vigtigere end nogensinde at have en klar strategi og være bevidst om sin forretningsmodels fremtidssikring. Her oplever jeg ofte, at den daglige drift fylder så meget for vvs’eren, at det er på bekostning af den strategiske udvikling af virksomheden. Man har de kunder, man har, og dem bruger man alt sin energi på at halse efter – og dem der ligner.

Opsøg nye markeder
Men hvad med at opsøge nye markeder? Det mener mange, at de ikke har tid til. De ser det som en omkostning. Men man kunne også se det som en investering. 62 procent af omsætningen inden for vvs-branchen sker til det offentlige. 38 procent til private kunder. Men det er en stor gruppe virksomheder, der kæmper om den samme mindre kage.

De store penge ved det offentlige render de helt store virksomheder ganske uforstyrret med. Så måske man lige skulle overveje igen, om man har den rigtige forretningsstrategi.

Tiden er helt rigtig til et skift. Netop i disse år sker der rigtig meget inden for det offentlige. Her er man nemlig interesseret i at få flere små og mellemstore virksomheder (smv’er) til at byde på opgaverne.

Læs også: Tekniq og HK er uenige om karensdage

Det vil skabe mere konkurrence, flere jobs og flere praktikpladser. Derfor gør man i disse år meget for at indrette udbudsformen og udbudskravene, så det passer til de små og mellemstore virksomheder.

Eksempelvis har man iværksat en række initiativer, der gør det nemmere for virksomhederne at byde på offentlige opgaver. Som i Odense Kommune, hvor man har lavet platformen Comdia. Her kan virksomheden gå i dialog med ordregiveren, påvirke kravspecifikationen og tage højde for høringsfrister. Der findes lignende initiativer i andre kommuner, og der er ofte ansat ekstra mandskab til indsatsen.

Flere smv’er i spil
Politisk bliver der også sendt et tydeligt signal. Det står direkte i regeringens byggepolitiske strategi, at man vil have flere smv’er i spil. Derudover ventes en ny udbudslov at træde i kraft ved årsskiftet, som skal fremme at flere af smv’erne får andel i de milliarder af kroner, som det offentlige udbyder opgaver for i de kommende år.

Der åbnes også op for, at mindre leverandører eventuelt kan gå sammen i konsortier. Samtidig lægges der op til, at det ikke længere er mængden af referencer, men relevansen af dem, der tæller.

Udbud i fagentrepriser
Endelig kører debatten om fagentrepriser. Der bliver fra Arbejdsgiverne og andre interesseorganisationers side argumenteret kraftigt for, at offentlige projekter i højere grad skal udbydes i fagentrepriser, så flere mindre virksomheder får del i kagen, frem for hovedentrepriser, hvor de helt store virksomheder render med det hele. Og der bliver efterhånden lyttet. En undersøgelse fra Århus Kommune har da også vist, at man her sparer 5-10 millioner kroner om året ved at benytte sig af fagentrepriser.

Læs også: Installatøren har det grønne overblik

Banen ligger altså klar som aldrig før. Men for at kunne være en del af spillet, er man nødt til at kende spillereglerne og vide hvordan, man kommer i betragtning.

Her handler det om at blive prækvalificeret. Der er nogle administrative og tekniske ting, man skal sætte sig ind i. Det er ikke kompliceret. Det kræver bare, at man bruger lidt tid på det. Man kan følge nogle af de kurser, der klæder én rigtigt på.

Det kræver egentlig bare nogle aftener hen over vinteren. Der er ingen garanti for, at det fører til en opgave. Men der er god grund til at tro, at man bliver mere sårbar i fremtiden, hvis man ikke forstår det nye spil.  

Mere fra Lars

Lars Christian Jensen

Projektkonsulent

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere