30.12.2021
Nyt værktøj kan mindske smerter efter hårdt fysisk arbejde
Et nyt værktøj udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen. Værktøjet er målrettet bygge- og anlægsbranchen.
Værktøjet består af en praksisguide samt en guide til løfteteknikker, styrketræning og tekniske hjælpemidler. Foto: Arkivfoto
Tunge løft og hårdt fysisk arbejde er en del af hverdagen for mange medarbejdere i byggebranchen. Derfor har Det Nationale Forskningscenter (NFA) nu udviklet et værktøj til både forskning og praksis, der giver virksomheder i bygge- og anlægsbranchen bedre mulighed for at mindske smerterne.
Værktøjet er udstyret med informationsguide og råd målrettet bygge- og anlægsbranchen kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen.
”Smerter i muskler og led er mere udbredt blandt medarbejdere med fysisk betonet arbejde, hvor smerterne kan gøre det vanskeligt at håndtere de daglige arbejdsopgaver. Smerterne øger desuden sandsynligheden for langvarigt sygefravær”, siger Emil Sundstrup, der er seniorforsker på NFA og en af forskerne bag projektet.
Værktøjet består af to dele. Den ene del er en praksisguide med en lang række gode råd om, hvordan man planlægger en indsats, der sætter fokus på smerter i muskler og led. Her er der fokus på at få tilpasset indsatsen til arbejdspladsen og afdækket de udfordringer, der skal handles på. Den anden del er en guide, der giver inspiration til hvad indsatsens indhold kan være, og der gives konkrete råd til indsatser med tekniske hjælpemidler, løfteteknikker og styrketræning.
”Den generelle viden om forebyggelse er svær for den enkelte virksomhed at oversætte til deres praktiske arbejde. Derfor har vi sammenstillet den viden, som er relevant for byggebranchen, så virksomhederne selv kan designe deres konkrete indsats”, forklarer Emil Sundstrup og fortsætter.
”Arbejdsmiljøorganisationer og ledere får derved et redskab, som kan hjælpe dem til at sætte fokus på forebyggelse og håndtering af smerter på deres arbejdsplads, og at de efterfølgende kan sætte en proces i gang, hvor de undersøger, ’Hvilke aktiviteter passer til os?’ og rent faktisk også får sat dem i værk.”
Ingen universel løsning
Selve effekten af indsatsen mod smerte er i høj grad afhængig af, hvordan den tilpasses arbejdspladsen. En indsats kan være vidt forskellig fra sted til sted. Derfor skal indsatsen ske i overensstemmelse med den enkelte arbejdsplads.
Inddragelse af medarbejderne er derfor afgørende for at få målrettet indsatsen til de konkrete arbejdsopgaver, udfordringer og konteksten på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at have en god dialog med medarbejderne om, hvad der er vigtigt for dem, og hvordan indsatsen bedst passer ind i deres arbejdsdag.
”Det er også afgørende, at der er medarbejderinddragelse og god støtte og opbakning fra en engageret ledelse på arbejdspladsen. Og så skal indsatsen være meningsfulde for medarbejderne og tæt forbundet med det konkrete arbejde”, siger Emil Sundstrup.
Derudover at det vigtigt at fastsætte et mål for ændringen og lave en planlægning for indsatsen. Skal det løses nu eller på den lange bane?
”Det vil være rigtig interessant at lave en opfølgning på projektet og undersøge, om værktøjet kommer ud og bliver brugt i praksis. Det vil også kunne hjælpe os med at indsamle viden til at lave nogle konkrete anbefalinger. Rent forskningsmæssigt skal vi øge opmærksomheden på, hvordan indsatser bedre kan målrettes virkeligheden ude på arbejdspladsen. Vi kan helt sikkert blive endnu bedre til at få forskningen på området tættere på praksis”, siger forsker Emil Sundstrup.
-AKJ
Branchen

Elektrikerlærlinge løftes med særlig undervisning
Den grønne omstilling og elektrificeringen af Danmark giver behov for nye kompetencer hos morgendagens elektrikere. Derfor deltager 81 elektrikerlærlinge fra ELCON i disse uger i et skræddersyet uddannelsesforløb, som er udviklet i samarbejde med AARHUS TECH. Forløbet skal ruste elektrikerlærlingene til fremtiden i faget.
Energi

67 procent af vores strøm kommer fra vedvarende energikilder
67 procent af den strøm, vi forbruger, kommer fra vindmøller og solceller. Det viser en opgørelse af elproduktionen i første halvår af 2023. Det er en markant grøn bedrift og et skridt på vejen mod, at vi får al vores strøm fra sol og vind inden 2030, mener Green Power Denmark.
Branchen

Deltag i brugeranalyse og vind lækker vin
Vi håber, at I finder værdi i det indhold, vi kontinuerligt leverer på INSTALLATOR.dk. For at vi kan blive ved med at forbedre os og tilbyde artikler, cases, analyser og nyheder, der er mest relevante for jer, vil vi gerne invitere jer til at deltage i vores brugeranalyse.
Sikkerhed

Gamle olietanke kan skabe problemer for boligkøbere
Ifølge Danmarks Statistik findes der cirka 200.000 olietanke i Danmark. Sker der et olieudslip, kan det blive en dyr affære, hvis olietanken og rørsystemet ikke lever op til de fastsatte regler og krav. I så fald skal køber selv betale for at få fjernet den forurening, der er opstået.
Sanitet

Digitalt værktøj kan designe drømmebadeværelset
Premiummærket hansgrohe udvider sine digitale tilbud med et nyt inspirationsværktøj i forbindelse med, at mærket præsenterer en lang række produktnyheder til hele badeværelset i form af møbler, vaske og toiletter.
Sanitet

Bag et badeværelse er der mange valg
Badeværelset indbyder til forskellige indretningsmuligheder – både når det kommer til farver og udseende. Brusearmaturet er en helt central og ikke mindst nødvendig del af rummet, og derfor går valget af det rigtige armatur langt ud over blot farve og materialevalg. Det omfatter også hensyn til boligtype og personlige behov.