Nyt værktøj kan mindske smerter efter hårdt fysisk arbejde

Et nyt værktøj udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen. Værktøjet er målrettet bygge- og anlægsbranchen.

Værktøjet består af en praksisguide samt en guide til løfteteknikker, styrketræning og tekniske hjælpemidler. Foto: Arkivfoto.

Tunge løft og hårdt fysisk arbejde er en del af hverdagen for mange medarbejdere i byggebranchen. Derfor har Det Nationale Forskningscenter (NFA) nu udviklet et værktøj til både forskning og praksis, der giver virksomheder i bygge- og anlægsbranchen bedre mulighed for at mindske smerterne.

Værktøjet er udstyret med informationsguide og råd målrettet bygge- og anlægsbranchen kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen.

”Smerter i muskler og led er mere udbredt blandt medarbejdere med fysisk betonet arbejde, hvor smerterne kan gøre det vanskeligt at håndtere de daglige arbejdsopgaver. Smerterne øger desuden sandsynligheden for langvarigt sygefravær”, siger Emil Sundstrup, der er seniorforsker på NFA og en af forskerne bag projektet.

Værktøjet består af to dele. Den ene del er en praksisguide med en lang række gode råd om, hvordan man planlægger en indsats, der sætter fokus på smerter i muskler og led. Her er der fokus på at få tilpasset indsatsen til arbejdspladsen og afdækket de udfordringer, der skal handles på. Den anden del er en guide, der giver inspiration til hvad indsatsens indhold kan være, og der gives konkrete råd til indsatser med tekniske hjælpemidler, løfteteknikker og styrketræning.

”Den generelle viden om forebyggelse er svær for den enkelte virksomhed at oversætte til deres praktiske arbejde. Derfor har vi sammenstillet den viden, som er relevant for byggebranchen, så virksomhederne selv kan designe deres konkrete indsats”, forklarer Emil Sundstrup og fortsætter.

”Arbejdsmiljøorganisationer og ledere får derved et redskab, som kan hjælpe dem til at sætte fokus på forebyggelse og håndtering af smerter på deres arbejdsplads, og at de efterfølgende kan sætte en proces i gang, hvor de undersøger, ’Hvilke aktiviteter passer til os?’ og rent faktisk også får sat dem i værk.”

Ingen universel løsning

Selve effekten af indsatsen mod smerte er i høj grad afhængig af, hvordan den tilpasses arbejdspladsen. En indsats kan være vidt forskellig fra sted til sted. Derfor skal indsatsen ske i overensstemmelse med den enkelte arbejdsplads.

Inddragelse af medarbejderne er derfor afgørende for at få målrettet indsatsen til de konkrete arbejdsopgaver, udfordringer og konteksten på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at have en god dialog med medarbejderne om, hvad der er vigtigt for dem, og hvordan indsatsen bedst passer ind i deres arbejdsdag.

”Det er også afgørende, at der er medarbejderinddragelse og god støtte og opbakning fra en engageret ledelse på arbejdspladsen. Og så skal indsatsen være meningsfulde for medarbejderne og tæt forbundet med det konkrete arbejde”, siger Emil Sundstrup.

Derudover at det vigtigt at fastsætte et mål for ændringen og lave en planlægning for indsatsen. Skal det løses nu eller på den lange bane?

”Det vil være rigtig interessant at lave en opfølgning på projektet og undersøge, om værktøjet kommer ud og bliver brugt i praksis. Det vil også kunne hjælpe os med at indsamle viden til at lave nogle konkrete anbefalinger. Rent forskningsmæssigt skal vi øge opmærksomheden på, hvordan indsatser bedre kan målrettes virkeligheden ude på arbejdspladsen. Vi kan helt sikkert blive endnu bedre til at få forskningen på området tættere på praksis”, siger forsker Emil Sundstrup.

-AKJ

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Ahlsell ansætter ny direktør for opkøb

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus