Nyt værktøj kan mindske smerter efter hårdt fysisk arbejde

Et nyt værktøj udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen. Værktøjet er målrettet bygge- og anlægsbranchen.

Værktøjet består af en praksisguide samt en guide til løfteteknikker, styrketræning og tekniske hjælpemidler. Foto: Arkivfoto.

Tunge løft og hårdt fysisk arbejde er en del af hverdagen for mange medarbejdere i byggebranchen. Derfor har Det Nationale Forskningscenter (NFA) nu udviklet et værktøj til både forskning og praksis, der giver virksomheder i bygge- og anlægsbranchen bedre mulighed for at mindske smerterne.

Værktøjet er udstyret med informationsguide og råd målrettet bygge- og anlægsbranchen kan være med til at forebygge og håndtere smerter i muskler og led på arbejdspladsen.

”Smerter i muskler og led er mere udbredt blandt medarbejdere med fysisk betonet arbejde, hvor smerterne kan gøre det vanskeligt at håndtere de daglige arbejdsopgaver. Smerterne øger desuden sandsynligheden for langvarigt sygefravær”, siger Emil Sundstrup, der er seniorforsker på NFA og en af forskerne bag projektet.

Værktøjet består af to dele. Den ene del er en praksisguide med en lang række gode råd om, hvordan man planlægger en indsats, der sætter fokus på smerter i muskler og led. Her er der fokus på at få tilpasset indsatsen til arbejdspladsen og afdækket de udfordringer, der skal handles på. Den anden del er en guide, der giver inspiration til hvad indsatsens indhold kan være, og der gives konkrete råd til indsatser med tekniske hjælpemidler, løfteteknikker og styrketræning.

”Den generelle viden om forebyggelse er svær for den enkelte virksomhed at oversætte til deres praktiske arbejde. Derfor har vi sammenstillet den viden, som er relevant for byggebranchen, så virksomhederne selv kan designe deres konkrete indsats”, forklarer Emil Sundstrup og fortsætter.

”Arbejdsmiljøorganisationer og ledere får derved et redskab, som kan hjælpe dem til at sætte fokus på forebyggelse og håndtering af smerter på deres arbejdsplads, og at de efterfølgende kan sætte en proces i gang, hvor de undersøger, ’Hvilke aktiviteter passer til os?’ og rent faktisk også får sat dem i værk.”

Ingen universel løsning

Selve effekten af indsatsen mod smerte er i høj grad afhængig af, hvordan den tilpasses arbejdspladsen. En indsats kan være vidt forskellig fra sted til sted. Derfor skal indsatsen ske i overensstemmelse med den enkelte arbejdsplads.

Inddragelse af medarbejderne er derfor afgørende for at få målrettet indsatsen til de konkrete arbejdsopgaver, udfordringer og konteksten på arbejdspladsen. Derfor er det vigtigt at have en god dialog med medarbejderne om, hvad der er vigtigt for dem, og hvordan indsatsen bedst passer ind i deres arbejdsdag.

”Det er også afgørende, at der er medarbejderinddragelse og god støtte og opbakning fra en engageret ledelse på arbejdspladsen. Og så skal indsatsen være meningsfulde for medarbejderne og tæt forbundet med det konkrete arbejde”, siger Emil Sundstrup.

Derudover at det vigtigt at fastsætte et mål for ændringen og lave en planlægning for indsatsen. Skal det løses nu eller på den lange bane?

”Det vil være rigtig interessant at lave en opfølgning på projektet og undersøge, om værktøjet kommer ud og bliver brugt i praksis. Det vil også kunne hjælpe os med at indsamle viden til at lave nogle konkrete anbefalinger. Rent forskningsmæssigt skal vi øge opmærksomheden på, hvordan indsatser bedre kan målrettes virkeligheden ude på arbejdspladsen. Vi kan helt sikkert blive endnu bedre til at få forskningen på området tættere på praksis”, siger forsker Emil Sundstrup.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

02.01.2025Installator.dk

Hansgrohe A/S har ansat ny adm. direktør

02.01.2025Installator.dk

OK25: Tekniq går efter større fleksibilitet

02.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Fra gas til el – Toyota fremhæver AO i ny kundecase!

31.12.2024Installator.dk

Godt Nytår!

24.12.2024Installator.dk

Glædelig Jul

23.12.2024Installator.dk

Danske Vandværker har fundet sin nye direktør

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup