Omfattende elektrificering lover gode klimanyheder
Energistyrelsens klimafremskrivning forudser, at el- og fjernvarmesektoren i 2030 blot vil stå for 1 procent af udledningerne. Tallene vækker glæde i Dansk Fjernvarme, der dog kritiserer, at reduktion fra affaldsenergi er medtaget, uden at det kan dokumenteres.
For kort tid siden præsenterede Energistyrelsen deres Klimastatus- og fremskrivning 2023. Rapporten viser, at el- og fjernvarmesektoren i 2030 vil have under 0,1 million ton CO2e, svarende til under 1 procent af de samlede nettoudledninger.
Det er en positiv udvikling, som blandt andet bæres af, at der sker en omfattende elektrificering i sektoren med fokus på fremtidige teknologier og vedvarende energikilder.
”Fjernvarmesektorens ambition er at være klima-neutral i 2030. Og når vi ser på Energistyrelsens klimafremskrivning, så når vi målet. Vi er i fuld sving med at udfase de sidste rester kul og naturgas og vi er i fuld sving med at udfase de mange naturgasfyr og udskifte dem med grøn fjernvarme”, fortæller Kim Mortensen, der fortsætter:
”Tempoet ude i fjernvarmeselskaberne har været tårnhøjt de seneste år. Men hvis vi skal fastholde tempoet og indfri vores egne og politikernes ambitioner om at udfase naturgasfyr og fange CO2, så kræver det at politikerne også kommer i arbejdstøjet og stiller de nødvendige rammebetingelser til rådighed”.
Fjernvarmesektoren var i 2022 baseret på 76 procent vedvarende energi.
Ifølge fremskrivningen så antager myndighederne, at der sker en reduktion i udslippet fra affaldsenergi på 0,6 millioner tons. Reduktionen tilskrives blandt andet den politiske aftale om grøn affaldssektor og lovforslag om affaldsenergi, der behandles i øjeblikket.
Læs også: Fuld kontrol over værdikæde skaber solcellepark succes
Der er dog intet fagligt belæg for at antage, at liberalisering af affaldsenergien og det fremsatte lovforslag i sig selv reducerer udslippet fra affaldsenergi, mener Dansk Fjernvarme.
”Vi risikerer ikke at komme i mål med vores klimaambitioner, hvis vi stikker os selv blår i øjnene ved at antage reduktioner, som der ikke er fagligt belæg for. Dansk Fjernvarmes vurdering er, at der er potentiale for indfangelse af op til 3 mio. tons CO2, hvis der etableres CO2-fangst på affaldsenergianlæggene frem for at vedtage regeringens lovforslag om affaldsforbrændingen”, siger Kim Mortensen og slutter:
”Det er helt skævt, at vi begynder at antage usikre fremskrivninger i forbindelse med klimamålene. Det vidner om, at det politiske maskinrum er kommet for tæt på embedsværket. Troværdigheden falder, og det risikerer at føre til, at vi ikke når vores klimamål ved at overvurdere vedtagne politiske tiltag og dermed ikke tage nye initiativer”.
- PiB