25.10.2021 | VVS | Varmeanlæg
Omfattende varmespild i de danske hjem
Kun hver fjerde boligejer har en fast aftale om løbende at få tjekket sin varmeinstallation.
40 procent af de godt 2.000 deltagere i undersøgelsen får kun tjekket varmeanlægget, når der er noget galt. Foto: Befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov.
Varmespild er en del af hverdagen i mange danske hjem. I hvert fald viser en ny befolkningsundersøgelse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne og YouGov, at kun 25 procent af de danske boligejere har en fast serviceaftale, som sikrer, at deres varmeinstallation fungerer optimalt.
Derudover kontakter 14 procent selv en installatør, når de mener, det er tid til at få tjekket anlægget.
”Vi ved af erfaring, at løbende service er den bedste måde at forebygge energispild og unødvendigt store varmeregninger på”, siger Troels Hartung, chefkonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne. Han mener, at det er ærgerligt, at så få boligejere har indgået en fast serviceaftale om eksempelvis at få efterset deres fjernvarmeinstallation eller gasfyr, til trods for at det oftest vil være en beskeden udgift.
Ringer for sent
40 procent af de godt 2.000 deltagere i undersøgelsen får kun tjekket varmeanlægget, når der er noget galt. Men det er ikke den rigtige fremgangsmåde ifølge Troels Hartung. Han mener, at boligejerne ved løbende service kan få mest ud af varmekilden og formindske risikoen for større reparationer. Derudover påpeger han, at det ofte vil være en noget mere omfattende og dyrere opgave at få udført, når først skaden er sket, end at holde løbende service.
Han håber, at det billede, som undersøgelsen tegner, vil ændre sig i takt med, at stadig flere danskere udskifter deres oliefyr og naturgas med eksempelvis en varmepumpe.
-CH
Byggeri

Byggebranchen savner diversitet og inklusion
Ni ud af ti medarbejdere i byggebranchen er mænd, og den udvikling har stået stille de seneste ti år, viser tal fra Danmarks Statistik. I Kemp & Lauritzen tager de nu helt nye midler i brug for at flytte virksomheden og medarbejdersammensætningen hen imod en endnu mere bæredygtig fremtid. Sammen med CBS Executive Fonden og CBS starter virksomheden et 3-årigt forskningsprojekt, der skal belyse diversitet og inklusion i byggebranchen.
Energi

Nye tiltag i forhold til Europas elmarked
Historisk høje elpriser har fået EU til at råbe vagt i gevær. Kommissionen har netop vedtaget en grundlæggende reformering af det europæiske elmarked. Dansk Industri, der repræsenterer den samlede danske energisektor, ser positivt på forslaget, der bevarer de nuværende mekanismer på markedet, som sikrer billigere energi.
Energi

Tom fjernvarmepulje skaber usikkerhed
Den populære fjernvarmepulje er løbet tør for tilskudsmidler. Det er rigtig ærgerligt, mener Dansk Fjernvarme. Der er behov for risikoafdækning for fjernvarmeselskaber, så Danmark kan fortsætte indsatsen med at udfase den fossile naturgas.
Branchen

Byggeriet mangler viden om bæredygtige materialer
Tre ud af fire i byggeriet oplever højere krav og forventninger til deres viden om og arbejde med bæredygtige materialer og løsninger. Men over halvdelen føler ikke, at de har tilstrækkelig viden til at træffe bæredygtige beslutninger. Det viser en ny rundspørge, som er lavet af Brancheforeningen Danske Byggecentre.
Sanitet

Bæredygtighed og beskyttet værksted passer godt sammen
Bæredygtighed i naturen går hånd i hånd med samfundsmæssig og social bæredygtighed i sanitetsproducents igangværende samarbejde med Stena Recycling og Marjattas beskyttede værksted i Snesere. Det handler om at skabe mening i at gøre noget for andre.
Energi

Grossist vil sætte klimamål med afsæt i forskning
Landets største stål- og teknikgrossist tager bæredygtighedsarbejdet til næste niveau og forpligter sig til klimamål og -initiativer, som er baseret på videnskab.