30.03.2020  |  EL  |  Branchen

Ordrebøgerne tynder ud i installationsbranchen

Allerede i de første dage af coronakrisen begyndte efterspørgslen at falde i landets el- og vvs-installationsvirksomheder, viser nye konjunkturtal fra Danmarks Statistik.

Den delvise nedlukning af Danmark på grund af coronakrisen kan aflæses direkte i ordrebøgerne hos landets el- og vvs-installationsvirksomheder. Det viser det såkaldte konjunkturbarometer fra Danmarks Statistik, som netop er blevet offentliggjort.

Selvom størstedelen af virksomhedernes besvarelser er indsamlet før pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen annoncerede en delvis nedlukning af landet, kan man både for el-og vvs- og blikkenslagervirksomhederne se de første tegn på, at kunderne er holdt op med at ringe.

”Tallene forandrer sig hurtigt. Manglen på efterspørgsel bliver betragtet som en produktionsbegrænsning hos 13 procent af el-installationsvirksomhederne og hos 16 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne i marts – i februar var disse tal på henholdsvis 11 og 12 procent”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Hun forventer, at udviklingen vil blive endnu mere markant de kommende uger.

”Der er ingen tvivl om, at april-tallene vil være langt mere påvirkede. Undersøgelsen fra Danmarks Statistik er sendt ud til virksomhederne på et tidspunkt, hvor den fulde effekt af regeringens tiltag mod COVID-19 endnu ikke var kendt. Derudover får flere virksomheder også problemer med at fortsætte arbejdet i takt med at flere og flere restriktioner kommer til, hvilket i sidste ende kan tvinge virksomhederne til fyringer”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Også for bygge- og anlægsbranchen som helhed kan man direkte aflæse konsekvenserne af coronavirussen i virksomhedernes forventninger til omsætningen og beskæftigelsen. Det samlede konjunkturbarometer var på minus 2 inden det tidligere omtalte pressemøde med statsministeren, mens det faldt til minus 7 efterfølgende.

”Det er en meget markant udvikling på ganske kort tid. Og det understreger, hvor vigtigt det er, at der fra politisk side fortsat gennemføres tiltag både for at holde gang i aktiviteten i branchen og for at minimere de negative konsekvenser af coronaudbruddet ude i virksomhederne”, siger Maria Schougaard Berntsen.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere