18.05.2020  |  EL  |  Branchen

På trods af genåbning er krisen for erhvervslivet først lige begyndt

Krisen har resulteret i en historisk lav tillid til erhvervslivet blandt danskerne, og det kommer til at trække lange spor ind i fremtiden, hvis der ikke sker noget snart. Tekniq Arbejdsgiverne kalder på politisk handling.

De foreløbige tal for erhvervstilliden i maj viser, at det dramatiske fald i april desværre ikke bliver løftet.

Læs også: Brancheorganisation: Nu skal vi have gang i efterspørgslen

Erhvervstilliden faldt således fra 95,5 i marts til 50,5 i april, og det tyder på, at maj-tallet ender på 51,3.

Det er således stadig et historisk lavt niveau, som blandt andet skyldes stor usikkerhed over for fremtiden.

”Det er helt centralt, at virksomhederne har mest mulig viden om, hvad deres rammevilkår er. Hvornår åbner grænserne? Og hvilke sundhedsmæssige retningslinjer skal vi følge? Hvis der er uklarhed om den slags fundamentale ting, er det enormt svært at tage beslutninger som virksomhedsejer”, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos Tekniq Arbejdsgiverne, og fortsætter:

”Derfor bør politikerne lægge nogle langsigtede spor for erhvervslivet. Hvis vi bare slukker for de forskellige midlertidige hjælpepakker til landets virksomheder fra den ene dag til den anden, så kommer det til at give problemer”, siger Maria Schougaard Berntsen.

Ordrebøgerne tynder ud
Hos medlemsvirksomhederne i Tekniq Arbejdsgiverne står det klart, at omsætningen daler, ledigheden stiger, og ordrebøgerne tynder ud.

De seneste tal viser, at 52 procent af virksomhederne i metalindustrien, 76 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne og 79 procent af el-installatørerne har oplevet fald i omsætningen på grund af coronapandemien.

Læs også: Brancheorganisation: SMV’er skal i højere grad stimuleres

”Brancherne kunne i begyndelsen holde sig kørende på de opgaver eller projekter, hvor man allerede var i gang med arbejdet. Men hvis telefonen ikke længere ringer, trækker det spor fremadrettet. Selvom landet er begyndt at genåbne, så er coronakrisen bestemt ikke overstået”, siger Maria Schougaard Berntsen.

- SMF

Denne artikel er en del af temaet Tema: Coronakrisen

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere