05.09.2023  |  EL  |  Energi

Penge afsat til grøn omstilling og arbejdskraft

Green Power Denmark roser regeringen for at adressere elektrificering, udbygning af vedvarende energi og manglen på arbejdskraft i sit udspil til finanslov. Med roserne følger et ønske om, at sænkelse af elafgiften finder vej til forhandlingslokalet.

Regeringen har lanceret sit udspil til en finanslov, og med sig under armen havde finansministeren 1 milliarder kroner til den grønne omstilling. Det får smilet frem hos Green Power Denmark.

”Det her er en finanslov, der tager hånd om to af de største samfundsudfordringer: Klimakrisen og manglen på arbejdskraft. Hvis vi udmønter pengene på den rigtige måde, kan finansloven gøre Danmark grønnere og rigere”, siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

Af den grønne milliard vil regeringen blandt andet bruge 40 millioner kroner i 2024, 30 millioner kroner i 2025 og 20 millioner kroner i 2026 til at understøtte mere vedvarende energi på land. Derudover går der 300 millioner kroner til initiativer målrettet grøn omstilling af tung vejtransport, og der afsættes flere penge til afkoblingspuljen, der giver penge til, at husholdningerne kan komme af med deres naturgasfyr.

”Pengene kan være med til at accelerere elektrificeringen af Danmark og udbygningen af grøn energi på land. Virksomhederne står som galopheste i startboksene. Men det går alt for langsomt med at åbne lågerne, så virksomhederne kan få sat solceller og vindmøller op. Derfor er det oplagt at få styrket sagsbehandlingen af vedvarende energi-projekter i kommunerne”, siger Kristian Jensen.

I forhold til arbejdskraft vil regeringen prioritere penge til erhvervsuddannelserne. De skal blandt andet gå til at gøre en forsøgsordning om forhøjet dagpengesats under erhvervsuddannelse inden for brancher med mangel på arbejdskraft permanent.

”Vi skal have foretaget et kvantespring indenfor opkvalificering og uddannelse. Ellers mangler vi hænder til at bygge vindmøller, udskifte naturgasfyr og opstille ladestandere, og så når vi ikke vores klimamål. Udfordringen med mangel på arbejdskraft er enorm, og vi skal have mange forskellige redskaber i spil”, siger Kristian Jensen.

Læs også: Grønt lederskab i it-industrien

Beregninger af Green Power Denmark viser, at den grønne omstilling øger behovet for arbejdskraft med, hvad der svarer til 45.000 fuldtidsstillinger årligt frem mod 2030. Af de 45.000 vil de 19.000 fuldtidsstillinger være faglærte.
Med roserne til finanslovsudspillet følger et ønske fra Green Power Denmark til de kommende forhandlinger: Sænk elafgiften. 1. juli steg elafgiften til 69,7 øre/kWh, hvilket er det højeste i Europa.

”Hvis humøret skal være helt i top over finansloven, så skal elafgiften ned. Derfor ser vi gerne, at politikerne tager elafgiften med ind i forhandlingslokalerne, så den endelige finanslov understøtter det grønne og elektriske forbrug. Lemper politikerne afgiften på el, kommer det især dem med de laveste indkomster til gavn”, siger Kristian Jensen.

Stigningen i elafgiften skete efter, at regeringen og Folketinget sidste år bankede den ned til EU’s minimumsniveau på 0,8 øre/kWh for at kompensere forbrugerne for høj inflation og energipriser på himmelflugt.   

- PiB

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere