15.08.2018  |  EL  |  Branchen

Politikerne bør gøre livet lettere for små virksomheder

Dansk Byggeri mener, at mikrovirksomhederne bliver overset af politikerne på Christiansborg. Derfor er erhvervsorganisationen klar med 12 konkrete forslag, der vil gavne de små.

Små virksomheder med under ti ansatte dominerer erhvervslivet hertillands. Hele 93 procent af samtlige danske virksomheder udgøres af mikrovirksomheder.

De har derfor stor økonomisk betydning og er med til at holde liv i og udvikle lokalsamfund over hele landet. Men en optælling, erhvervsorganisationen Dansk Byggeri står bag, viser, at kun fire procent af de seneste ti års erhvervs- og vækstpolitiske aftaler på Christiansborg har været rettet direkte mod de etablerede mikrovirksomheder.

Dansk Byggeri melder sig derfor nu på banen med 12 konkrete forslag, der kan lette tilværelsen for de små virksomheder.

”Det kræver ikke meget at gøre livet lettere for de helt små virksomheder, og behovet er stort. Ejeren arbejder tit alene eller på lige fod med medarbejderne og ofte i døgndrift. Det betyder, at overskuddet til at udvikle virksomheden let forsvinder i bunker af praktiske opgaver. Derfor foreslår vi, at det offentlige hjælper med at indberette data som årsrapporter, moms og elev- og lønrefusion”, siger adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen.

Alene administrationen af de syv mest benyttede registreringer koster mikrovirksomhederne langt over en milliard kroner. Og Dansk Byggeri vurderer, at man kan spare 350 millioner kroner ved at lade det offentlige klare indberetningen af årsrapporter, moms og løntilskud. Det svarer til cirka en tiendedel af de fire milliarder kroner, som regeringen har lovet at lette erhvervslivets byrder med inden 2020.

Erhvervsstøtten hjælper ikke de små
Den milliard kroner, der hvert år bliver brugt på regional erhvervsstøtte, går også langt uden om mange helt små etablerede virksomheder. Men Dansk Byggeri håber, at de nye fælleskommunale erhvervshuse, der har overtaget administrationen af erhvervsstøtten, vil satse mere på mikrovirksomhederne.

”Rigtig mange af dem har brug for hjælp til helt basale it-løsninger, som for eksempel at lære, hvordan man bruger mobiltelefonen eller en tablet til at registrere timer og foretage kvalitetssikring”, siger Lars Storr-Hansen.

Klar med stribe af forslag
Blandt forslagene fra Dansk Byggeri er også hjælp til at ansætte de rigtige medarbejdere og lærlinge. Bedre muligheder for at tegne ulykkesforsikringer og byde på mindre opgaver i kommunerne. Billigere sygedagpengeforsikringer. Og mulighed for at aflønne en medarbejdende ægtefælle bedre og skyde beskatningen over på køber ved salg af virksomheden.

”Langt de fleste forslag koster overraskende lidt og er forholdsvis nemme at indføre. Det kræver først og fremmest velvilje hos politikerne på Christiansborg. Og vi er klar med både inspiration og dialog”, siger Lars Storr-Hansen.

- JKK

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere