01.07.2019  |  VVS  |  Energi

Politistation sparer 42.000 på det årlige vandforbrug

Siden årsskiftet er der sparet vand og energi på Helsingør Politistation, hver gang betjente og ansatte har tændt for vandhaner og brusere. Samlet set løber besparelsen op i knap 42.000 kroner om året.

På Nordsjællands Politis hovedstation i Helsingør har cirka 400 ansatte deres daglige gang, hvilket trækker store veksler på noget så basalt som vandforbruget. Indtil nu har det ligget på omkring 1.600 m3 om året. En energispare-indsats blev sat i søen for at nedbringe vandforbruget og fra at bruge 71 liter vand i døgnet, er politistationen nu nede på 53 liter i døgnet.

Læs også: Politiskolen vokser, mens vandforbruget falder

De hundredvis af unødige kubikmeter vand, der bare fossede ud i afløbet, fik øjenbrynene til at rejse sig hos de ejendomsansvarlige. Her var der både potentiale for at spare og for at få en ny og mere miljørigtig tilgang til politiets vandforbrug:

Jeg hørte om de besparelser, der var opnået på Politiskolen i Brøndby, og blev nysgerrig på om det også var muligt her i Nordsjællands Politi.

Samir Hariri, projektleder hos Coor

”Projektet startede med, at vi var på jagt efter nye armaturer til huset. For det første vil vi gerne spare unødigt forbrug, men samtidig vil vi også signalere og vise omverden, at Coor og politiet tænker grønt og sparer på vand og energi”, siger Samir Hariri, der er projektleder hos Coor og ansvarlig for den daglige bygningsdrift for Nordsjællands Politi.

Bygningen, der huser politistationen, er ejet af Bygningsstyrelsen og vedligehold, service, rengøring og kantinedrift varetages af Coor som en del af en samlet rammeaftale for Rigspolitiet i hele Danmark.

”Det var på tide at skifte de gamle armaturer, der havde siddet siden stationen blev bygget i 1992. Jeg hørte om de besparelser, der var opnået på Politiskolen i Brøndby, og blev nysgerrig på om det også var muligt her i Nordsjællands Politi”, forsætter Samir Hariri.

Sparer hver fjerde liter vand
Sammen med energirådgiver Claus Dennis fra armaturproducenten FM Mattsson Mora Group indledte Coor og politiet en vandspare-case, der skulle dokumentere det reelle potentiale. Resultatet var, at politistationen sparer 36 procent på det varme vand og 24 procent på det totale vandforbrug. Det svarer til en besparelse på knap 42.000 kroner om året.

”Resultatet er overbevisende og bekræfter endnu en gang, at potentialet i vand er enormt. Det er min forhåbning, at endnu flere at politiets ejendomme bliver vand-moderniseret, og at projekterne kan skabe præcedens for Kriminalforsorgens arrester”, siger Claus Dennis.

Projektet indebar, at der blev monteret sensor-armaturer og elektroniske brusepaneler, der automatisk slukker for vandet efter et foruddefineret tidsrum. I alt er der blevet udskiftet 68 vandhaner og otte brusere på politistationen, og med den forventede besparelse holdt op imod vandprisen i området, giver det en forventet tilbagebetalingstid på det samlede projekt på 2,4 år.

Læs også: "Vand er et overset element med stort potentiale"

FM Mattsson Mora Group Danmark har gennemført vand- og energicases på flere af politiets ejendomme: Politiområdet ved Ejby, Politiskolen i Brøndby og Helsingør Politistation, og flere er på vej, oplyser armaturproducenten.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere