Power-to-X tilbyder et kæmpepotentiale for Danmark
IDA lancerer en national strategi for udvikling og udbredelse af power-to-x.
Regeringen og partierne bag klimaaftalen om energi og industri har allerede understreget vigtigheden af power-to-x som middel for at komme i hus med 2030-målet om at reducere drivhusgasudledninger med 70 procent. Men Danmark mangler stadig en strategi for, hvordan vi udvikler og opskalerer teknologien. Det har IDA et bud på.
”Vi har store forventninger til power-to-x, som rækker langt ud over år 2030, og heldigvis har mange andre aktører også set det grønne lys i power-to-x. Men vi har endnu til gode at se en konkret handleplan fra regeringen, som fortæller, hvordan vi får teknologierne indfaset i Danmark. Derfor har vi lavet en strategi for, hvordan vi kan forløse potentialet i power-to-x”, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.
IDA lancerede den 30. november en strategi med tre faser, der skal sikre, at der produceres mindre klimabelastende brændstoffer, hvor man i stedet udnytter erhvervspotentialet, som kan skabe arbejdspladser og eksport.
”Da vi i maj fremlagde IDAs Klimasvar, viste vores analyser og beregninger, at hvis vi investerer klimaklogt i den grønne omstilling, kan vi opnå 70 procents-målsætning i 2030 og gøre Danmark til grøn frontløber. Investeringerne får vi retur blandt andet i form af besparelser på fossile brændsler. Derudover skaber vi også en masse job til alle faggrupper til gavn for erhvervslivet”, siger Thomas Damkjær Petersen og påpeger, at der for ham, kun er gevinster at hente ved at satse på power-to-x-teknologierne.
I slutning af perioden frem til 2030 vil nogle af power-to-x-teknologierne være i drift og udviklet i så stor skala, at de bidrager til reduktioner ved at skubbe fossil energi ud.
-CH