IDA lancerer en national strategi for udvikling og udbredelse af power-to-x.
I slutning af perioden frem til 2030 vil nogle af power-to-x-teknologierne være i drift og udviklet i så stor skala, at de bidrager til reduktioner ved at skubbe fossil energi ud. Foto: Arkiv.
Regeringen og partierne bag klimaaftalen om energi og industri har allerede understreget vigtigheden af power-to-x som middel for at komme i hus med 2030-målet om at reducere drivhusgasudledninger med 70 procent. Men Danmark mangler stadig en strategi for, hvordan vi udvikler og opskalerer teknologien. Det har IDA et bud på.
”Vi har store forventninger til power-to-x, som rækker langt ud over år 2030, og heldigvis har mange andre aktører også set det grønne lys i power-to-x. Men vi har endnu til gode at se en konkret handleplan fra regeringen, som fortæller, hvordan vi får teknologierne indfaset i Danmark. Derfor har vi lavet en strategi for, hvordan vi kan forløse potentialet i power-to-x”, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.
IDA lancerede den 30. november en strategi med tre faser, der skal sikre, at der produceres mindre klimabelastende brændstoffer, hvor man i stedet udnytter erhvervspotentialet, som kan skabe arbejdspladser og eksport.
”Da vi i maj fremlagde IDAs Klimasvar, viste vores analyser og beregninger, at hvis vi investerer klimaklogt i den grønne omstilling, kan vi opnå 70 procents-målsætning i 2030 og gøre Danmark til grøn frontløber. Investeringerne får vi retur blandt andet i form af besparelser på fossile brændsler. Derudover skaber vi også en masse job til alle faggrupper til gavn for erhvervslivet”, siger Thomas Damkjær Petersen og påpeger, at der for ham, kun er gevinster at hente ved at satse på power-to-x-teknologierne.
I slutning af perioden frem til 2030 vil nogle af power-to-x-teknologierne være i drift og udviklet i så stor skala, at de bidrager til reduktioner ved at skubbe fossil energi ud.
-CH
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Belysning

Det rigtige lys øger dyrevelfærden og sparer på energien
Ny belysningskonsulent hos RN Solutions skal hjælpe el-installatører med at levere produktionsoptimerende Plug’N Play-løsninger til dansk landbrug.